Οικονομία

“Πυρά” Ντάισελμπλουμ κατά ΔΝΤ και στήριξη στην Ελλάδα! Έκπληκτος με τη σκληρότητα της έκθεσης!

- “H Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμά το ΔΝΤ”, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Eurogroup
- Το βράδυ της Δευτέρας το εκτελεστικό συμβούλιο συνεδρίασε στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα
- Τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ

Επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαπέλυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουν, σχολιάζοντας τη σημερινή έκθεση για την Ελλάδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup “η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που εκτιμά το ΔΝΤ”.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ξεπερασμένη τη σημερινή έκθεση του ΔΝΤ, σημείωνοντας ότι οι εκτιμήσεις του Ταμείου έχουν ξεπεραστεί λόγω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, εξέφρασε την έκπληξή του για την “σκληρότητα” -όπως είπε- των σχολίων του ΔΝΤ.
Προσέθεσε μάλιστα ότι αν και έχει γίνει κάποια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα. Σημείωσε πάντως πώς δεν βλέπει δυνατότητα κουρέματος του χρέους, αλλά μόνο το ενδεχόμενο ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του.

Ανάλογες απόψεις για την έκθεση του ΔΝΤ εκφράζουν και καλά πληροφορημένοι κύκλοι της ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες και δεν λαμβάνουν υπόψη τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Οι ίδιοι κύκλοι, ωστόσο, δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάποιες κινήσεις καλής θέλησης όσον αφορά το ελληνικό χρέος, υπό τον απαράβατο όρο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τέλος, πηγές της ευρωζώνης βεβαιώνουν ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαρκείς επαφές με την ελληνική πλευρά ούτως ώστε να μπορέσουν να φτάσουν, το ταχύτερο δυνατό, σε μία λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Το ΔΝΤ επιμένει να ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω μείωσης του αφορολόγητου, γεγονός που θα σημάνει με βάση τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει αύξηση των φόρων για όλους από 300 ως και 860 ευρώ και κυρίως πληρωμή φόρων ακόμη και για ανθρώπους με εισοδήματα κάτω των 600 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα το ταμείο επιμένει στο θέμα του ασφαλιστικού, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση λέει ότι έκλεισε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Η άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιμένει σε νέα μέτρα δείχνοντας τη γνωστή πλέον “προσωπική διαφορά”, γεγονός που θα σημάνει μειώσεις στις παλιές συντάξεις από 10% ως 36%.
Παράλληλα ζητά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και πιέζει ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση, μαζί με την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

Τα συμπεράσματα του ΔΝΤ:

Οι περισσότεροι διευθυντές συμφώνησαν πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δημοσιονομική διαβούλευση αυτή την ώρα, δεδομένης της εντυπωσιακής προσαρμογής η οποία αναμένεται να αποδώσει πρωτογενή πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ, ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριξαν το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Παρόλα αυτά, οι διεθυντές κάλεσαν για εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής με διεύρυνση της φορολογίας φυσικών προσώπων, εξυγιαίνοντας τις δαπάνες για τις συντάξεις ώστε να υπάρξει χώρος για στοχευμένες κοινωνικές ενέργειες για ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού και χαμηλότερες φορολογικούς συντελεστές.
Οι περισσότεροι τόνισαν πως παρά τις μεγάλες θυσίες της Ελλάδας και την γενναιόδωρη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων, χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους για να γίνει βιώσιμο. Υπογράμμισαν ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται με εφαρμογή μέτρων για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.

Συμφωνούν μόνο με το κλείσιμο της αξιολόγησης

Η Ευρωπαϊκή πλευρά πάλι δεν θέλει ούτε να ακούει για ελάφρυνση του χρέους, λέει μάλιστα ότι τα στοιχεία του ΔΝΤ είναι λανθασμένα, όμως με μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στον ορίζοντα, όπως σε Ολλανδία και κυρίως στη Γερμανία ευρωπαϊκοί κύκλοι συμφωνούν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, κύκλοι των Βρυξελλών σημειώνουν πως τα στοιχεία του ΔΝΤ είναι λανθασμένα και πως το αίτημά του για προνομοθέτηση μέτρων αντικατοπτρίζει το πολιτικό δίλημμα του Ταμείου σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρόλος του στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση είναι απαραίτητη στην Ευρώπη για πολιτικούς λόγους. Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες σημειώνουν πως αφενός η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχθεί την προνομοθέτηση μέτρων ως ένα βαθμό και αφετέρου το ΔΝΤ να δείξει κάποια σημάδια καλής θέλησης σε ό,τι αφορά το ύψος αυτών των μέτρων.
Οι ίδιοι κύκλοι, τονίζουν πως η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί απαραιτήτως πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και επομένως αυτή είναι η «κρίσιμη» εβδομάδα προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος που θα οδηγήσει στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πριν από την Παρασκευή. Μάλιστα, άλλες ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν πως αναμένονται πολιτικές διεργασίες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Τι σημαίνει για την οικονομία της Ουκρανίας το «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας από τον Ντόναλντ Τραμπ
Η USAID έχει παράσχει 2,6 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, 5 δισ. δολάρια σε αναπτυξιακή βοήθεια και περισσότερα από 30 δισ. δολάρια σε άμεση στήριξη του προϋπολογισμού
Τι σημαίνει για την οικονομία της Ουκρανίας το «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας από τον Ντόναλντ Τραμπ