Η απόφαση του Eurogroup θα προβλέπει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης. Η πολιτική απόφαση θα αφορά στο σύνολο του ποσού, αλλά τα χρήματα θα καταβάλλονται σύμφωνα με την τήρηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης στην τρόικα.
Στην Αθήνα κυβέρνηση και τρόικα δίνουν μάχες από υπουργείο σε υπουργείο για την μείωση των δημοσίων δαπανών και την τήρηση των δεσμεύσεων. Για πρώτη φορά, ωστόσο, είναι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δανειστών που δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός.
Τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρόκειται να αποφασίσουν κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορεί να αναμένει σύντομα την δόση των 8,1 δισ ευρώ ή εάν η εκταμίευσή της θα γίνει τμηματικά και θα καθυστερήσει κάποιους μήνες.
«Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν και πάλι μέχρι το τελευταίο λεπτό», εκτιμά η Süddeutsche Zeitung, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας.
Κλειδί για τις εξελίξεις οι γερμανικές εκλογές
Όπως υπογραμμίζεται στις Βρυξέλλες, η απόφαση των υπουργών Οικονομικών θα προβλέπει την τμηματική καταβολή της επόμενης δόσης.
Δεν πρόκειται δηλαδή να εγκριθεί η εκταμίευση του συνολικού ποσού των 8,1 δισ. ευρώ, που είναι η συνεισφορά της ευρωζώνης αλλά και του ΔΝΤ.
Η πολιτική απόφαση θα αφορά στο σύνολο του ποσού, αλλά τα χρήματα θα καταβάλλονται σύμφωνα με τις ανάγκες της Ελλάδας και την τήρηση των δεσμεύσεων.
Η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη με δεδομένο ότι δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Ήταν εξαρχής σαφές ότι οι εταίροι δεν θα έκαναν καμία υποχώρηση στο τμήμα αυτό των προαπαιτουμένων. «Είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο. Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν και κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί», είπε ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν στην ομιλία του στην πόλη Μικέλι.
Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν στη φάση αυτή οι εταίροι είναι μια δεύτερη εστία κρίσης σε χώρα της ευρωζώνης, μετά την Πορτογαλία.
Εάν επέμεναν σε μέτρα δημοσιονομικά, θα προέκυπταν μεγάλα προβλήματα για τη συνοχή της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.
Δυόμισι μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές κανείς δεν θα ήθελε να ρισκάρει την αναζωπύρωση της «ευρωκρίσης».
Η εκλογική αναμέτρηση της 22ας Σεπτεμβρίου είναι καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και για έναν ακόμη λόγο που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Μετά τις εκλογές θα τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της «ανακούφισης» από το βάρος των υποχρεώσεων της εξυπηρέτησης του χρέους.
Ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τον τρόπο απομείωσης του ελληνικού χρέους, με επικρατέστερο εκείνο της ένταξης του χρέους στον ESM αλλά και αυτό της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του.
Διαβάστε επίσης
“Έκλεισε” η συμφωνία με την Τρόικα για το Δημόσιο – Όλο το σχέδιο για την κινητικότητα, τις απολύσεις και τις μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων
Πηγή: Deutsche Welle