Σάββατο, 29 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ραγδαίες εξελίξεις για επικείμενη μεγάλη μείωση του ελληνικού χρέους

Ραγδαίες εξελίξεις για επικείμενη μεγάλη μείωση του ελληνικού χρέους

Το κλείσιμο και οι απολύσεις στην ΕΡΤ προφανώς ικανοποίησαν την Ευρώπη και έλυσαν τα χέρια του Γ. Ντάισενμπλουμ, οποίος φέρεται να προωθεί στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου σχέδιο μείωσης του Ελληνικού χρέους αρχικά κατά 50 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές οι Βρυξέλλες περίμεναν από την ελληνική κυβέρνηση να αφήσει τα λόγια και τις υποσχέσεις και να προχωρήσει με πράξεις το θέμα των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Η αρχή έγινε με την ΕΡΤ και τώρα οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν δράση μειώνοντας αποφασιστικά το υπέρογκο ελληνικό χρέος, κάτι που απαιτεί και το ΔΝΤ.

Πως θα γίνει αυτό; Όπως διαρρέεται ο Γ. Ντάισενμπλουμ, που μόνο τυχαία δεν ήρθε πρόσφατα στην Αθήνα, έβαλε στην ατζέντα του Eurogroup που θα γίνει την Πέμπτη δύο ευεργετικά για την Ελλάδα ζητήματα.

– Πρώτο και βασικότερο είναι το ότι παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως τα περίπου 50 δισ. Ευρώ που χρειάστηκαν για τις ελληνικές τράπεζες θα διαγραφούν από το Δημόσιο χρέος

– Δεύτερο και εξίσου σοβαρό είναι το ότι μπαίνουν στο τραπέζι του Eurogroup οι δεσμεύσεις-υποσχέσεις των Ευρωπαίων για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους την άνοιξη του 2014

Τι προηγήθηκε ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την προωθούμενη διπλή μείωση του ελληνικού χρέους;

– Οι ”παρθενικές” απολύσεις στο Δημόσιο, δηλαδή το κλείσιμο της ΕΡΤ

– Η προσπάθεια για τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό της Ελλάδας

Γιατί γίνονται όλα αυτά; Πρώτον και κυριότερο για να γίνει, ή να βαπτισθεί, βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ώστε και το ΔΝΤ να ικανοποιηθεί αλλά και να εξευμενιστούν οι αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε