Οικονομία

Ρέγκλινγκ: Αισιόδοξος για ελληνικό “success story” και μείωση χρέους!

H δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν πολύ ισχυρή και θετική, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, είπε, ανερχόταν το 2009 στο 15% του ΑΕΠ, ενώ πέρυσι ο προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος», προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας», εφόσον εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι θεσμοί εργάζονται για την προετοιμασία του Eurogroup του Μαΐου και αυτό θα κάνουν και στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα ή Τρίτη θα επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα. «Ελπίζουμε πολύ», είπε, «ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη και ότι εξαρτάται από τις υποθέσεις που γίνονται. Η τελευταία αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στον ESM είναι το 2060, είπε, και έως τότε μπορούν να συμβούν πολλά. Σημείωσε, όμως, ότι συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειασθούν, όπως είπε, θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Υπάρχουν, ακόμη, προσέθεσε, τα μακροπρόθεσμα μέτρα, με τα οποία η Ευρώπη αναλαμβάνει μία δέσμευση για πρόσθετη βοήθεια, αν χρειασθεί.

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία υλοποιούνται, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι θα επιφέρουν μία ελάφρυνση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Τόνισε, επίσης, ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με πολύ χαμηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει όφελος περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα.

Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι μπορεί να γίνει με τη χρησιμοποίηση πόρων του τρίτου προγράμματος που δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο επικεφαλής του ESM παραδέχθηκε ότι η λιτότητα που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη και επώδυνη, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό οφειλόταν στο πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας.

“Καρφί” για Τσίπρα – Βαρουφάκη

Από αυτό το κλίμα αισιοδοξίας πάντως, δεν έλειψαν και τα “καρφιά”, αφού ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως “η ελληνική οικονομία οπισθοχώρησε μετά τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, καθώς ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης προσπάθησαν να ανατρέψουν την πολιτική που εφαρμοζόταν και είχε οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα“.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα