«Η Πειραιώς έχει προσφέρει μία μεγάλη πλατφόρμα για τον δανεισμό άλλων ελληνικών φορέων», δήλωσε το στέλεχος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank Ντέρεκ Μιλς, προσθέτοντας: «Οι επενδυτές ανησυχούν τώρα πολύ λιγότερο για τις αξιολογήσεις των πιστοληπτικών οίκων από ό,τι στο παρελθόν. Για παράδειγμα, τα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και τα ταμεία που επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις δεν πιστεύουν στις αξιολογήσεις».
Οι ανάδοχοι της έκδοσης του ομολόγου της Πειραιώς -οι τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC- βασίστηκαν κυρίως σε βραχυπρόθεσμους επενδυτές με ρευστότητα και στα hedge funds, που αγόρασαν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης, για να διασφαλίσουν την επιτυχία της.
Ωστόσο, οι επενδυτές με πιο μακροχρόνιο ορίζοντα συμμετείχαν στις συναλλαγές που έγιναν στη συνέχεια, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις των εκδόσεων της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo και της ιρλανδικής Bank of Ireland.
Και τώρα, αναφέρει το δημοσίευμα του Ρόιτερς, που οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει από αναλυτικό έλεγχο της ευρωστίας τους, με βάση τις προβλέψεις της BlackRock για τις ζημιές από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει, αυτοί οι επενδυτές μπορεί να έχουν πιο θετική άποψη στις συναλλαγές που θα ακολουθήσουν. «Το κυνήγι των αποδόσεων, η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων στο μέλλον και τα αποτελέσματα της BlackRock ενθάρρυναν τους επενδυτές να συμμετάσχουν στην έκδοση αυτή» δήλωσε η Εύα Όλσον, αναλύτρια της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Mitsubishi UFJ Securities, προσθέτοντας: «Αλλά αυτό που χρειάζονται πραγματικά οι ελληνικές τράπεζες είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν υγιείς πρακτικές δανεισμού».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Reuters: Συμφωνία Ελλάδας – ξένων δανειστών – Τι απαντά η Κομισιόν
Reuters για Θεοδωράκη: Ο δημοσιογράφος που έγινε πολιτικός και καβάλησε το κύμα ενάντια στο κατεστημένο
Reuters: Γιατί οι επενδυτές θεωρούν πως έχουν βελτιωθεί τα ομόλογα