Οικονομία

Σε λίγες ώρες η συγχώνευση Εθνικής Εurobank

Αύριο κλείνει το μεγάλο deal, και η Εurobank περνάει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank για την απόκτηση της τράπεζας.

Δώδεκα περίπου χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας του «εθνικού πρωταθλητή» στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με επίκεντρο της Εθνική Τράπεζα, μια ιδέα του αείμνηστου Θεόδωρου Καρατζά, τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, η δημιουργία της μεγαλύτερης σε μέγεθος ελληνικής τράπεζας και μιας υπολογίσιμης δύναμης σε ευρωπαϊκό επίπεδο οδηγήθηκε σε επιτυχία.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για τραπεζικά deal

Οι δύο προηγούμενες προσπάθειες είχαν πρωταγωνιστή- εκτός της Εθνικής-την Alpha Bank και έφτασαν πολύ κοντά στην επιτυχία.

Η πρώτη προσπάθεια συγχώνευσης των δύο τραπεζών ανακοινώθηκε την 1 Νοεμβρίου του 2001. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου λίγες ημέρες αργότερα στις 20 Νοεμβρίου του 2011, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μελά της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώθηκαν από τον Θεόδωρο Καρατζά και τον Γιάννη Κωστόπουλο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες για την δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή» και αποκαλύφθηκε το λογότυπο της νέας Τράπεζας. «Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank δημιουργεί τη νέα μεγάλη ελληνική τράπεζα με το διακριτικό τίτλο “Εθνική Τράπεζα” που ως σύμβολο θα έχει το σύμβολο της Alpha Bank, το οποίο φέρει τα ελληνικά χρώματα και παραπέμπει στο αρχικό νόμισμα της δραχμής, της Αίγινας του 5ου πΧ αιώνα», είχαν ανακοινώσει ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, αποκαλύπτοντας το νέο εταιρικό λογότυπο της τράπεζας.

Δύο μήνες όμως αργότερα, τα σχέδια για την δημιουργία του «εθνικού πρωταθλητή» κατέρρευσαν παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και οι δύο πλευρές, ιδιαίτερα ο Θεόδωρος Καρατζάς και ο Γιάννης Κωστόπουλος, για να μην οδηγηθεί σε ναυάγιο η υλοποίηση της δημιουργίας της νέας τράπεζας.

Η δεύτερη προσπάθεια

Στις 18 Ιανουαρίου του 2011 η τότε διοίκηση Βασίλη Ράπανου και Απόστολου Ταμβακάκη (πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα) της Εθνικής Τράπεζας πρότεινε στην Alpha Bank την μεταξύ τους φιλική συγχώνευση. Πρόταση η οποία έγινε γνωστή μετά από ένα μήνα, λόγω των συζητήσεων που βρισκόντουσαν σε εξέλιξη.

Στις 18 Φεβρουαρίου του ιδίου έτους το ΔΣ της Alpha Bank ανακοίνωσε επίσημα ότι απορρίπτει την πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη, όπως ανέφερε “αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της Alpha».

Για την ιστορία αναφέρεται μια ακόμη προσπάθεια δημιουργίας μιας ισχυρής ελληνικής τράπεζας, με υπολογίσιμα μεγέθη και στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια συγχώνευσης Alpha Bank και Eurobank που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου του 2011, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία των δύο τραπεζών για τη μεταξύ τους συγχώνευση, προκειμένου να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και 25η πανευρωπαϊκά, με τη συμμετοχή fund από το Κατάρ. Μερικούς μήνες αργότερα, το Μάρτιο του 2012, η προσπάθεια οδηγήθηκε σε «ναυάγιο», με τις οριστικές ανακοινώσεις να γίνονται τον Μαϊο του 2012.

Η ιστορική διαδρομή των δύο τραπεζών

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα είναι σήμερα η αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στην χώρα μας, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 170 έτη ζωής, Ιδρύθηκε το 1841 ως εμπορική τράπεζα και μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928 είχε το εκδοτικό προνόμιο. Εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από την ίδρυσή του το 1880.

Το 1953, η Τράπεζα συγχωνεύτηκε με την «Τράπεζα Αθηνών», που είχε ιδρυθεί το 1893. Μέσα στο 1998, η Τράπεζα προέβη στη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της θυγατρικής της «Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», η οποία είχε προέλθει από τη συγχώνευση δύο πρώην θυγατρικών της εταιρειών, της «Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ.» και της «Εθνική Στεγαστική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», με σκοπό την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών της στον τομέα της στεγαστικής και κτηματικής πίστης. Στα τέλη του 2002, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της θυγατρικής της “Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ”.

Σήμερα, με δίκτυό που αριθμεί άνω των 500 καταστημάτων και 1.383 ΑΤΜs, καλύπτει ολόκληρη τη γεωγραφική έκταση της Ελλάδας. Παράλληλα, αναπτύσσει εναλλακτικά δίκτυα πώλησης των προϊόντων της, όπως οι υπηρεσίες Μobile και Internet Banking. Σήμερα, μετά τις πρόσφατες εξαγορές στο χώρο της ΝA Ευρώπης και Ανατ. Μεσογείου, το Δίκτυο της Τράπεζας στο εξωτερικό περιλαμβάνει 1.131 μονάδες (στοιχεία 31.03.2012). Οι λογαριασμοί καταθέσεων που υπάρχουν στην τράπεζα ξεπερνούν τα εννέα εκατομμύρια και άνω του ενάμιση εκατομμυρίου λογαριασμοί χορηγήσεων.

Eurobank

Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών. Με την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η Τράπεζα επαναπροσδιόρισε τους στρατηγικούς της στόχους, Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση ξεκινάει μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων ταυτόχρονα με την αυτόνομη ανάπτυξη του δικτύου της.

Το 1996 πραγματοποιείται η εξαγορά της Interbank Ελλάδος.

Το 1997 γίνεται η συγχώνευση Eurobank – Interbank ενώ επίσης πραγματοποιείται η εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA.

Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών.

Το 1998 η CEH, μητρική της Eurobank, εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης. Η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας

Το 1999 γίνεται μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων EFGEurobank – Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών. Το 1999 η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας μετά από δημόσια προσφορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη. Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία σε Τράπεζα EFGEurobank Ergasias.

Το 2001 η Eurobank προχωρά στην εξαγορά και συγχώνευση την Τέλεσις Επενδύσεων, η οποία προηγουμένως είχε εξαγοράσει και ενσωματώσει την Δωρική Τράπεζα. Σήμερα η Eurobank διαθέτει δίκτυο 400 περίπου καταστημάτων στην χώρα μας.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα