Τετάρτη, 17 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Σκληρό… ροκ για το χρέος! Ποιοι στήριξαν την Ελλάδα στο EWG και ποιοι έβαλαν νέα εμπόδια – Άκαμπτη και η στάση του ΔΝΤ

Σκληρό… ροκ για το χρέος! Ποιοι στήριξαν την Ελλάδα στο EWG και ποιοι έβαλαν νέα εμπόδια – Άκαμπτη και η στάση του ΔΝΤ

– Δυσκολεύει η συμφωνία για το χρέος μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου
– Αμφιβολίες πολλών χωρών στο μαραθώνιο EuroWorking Group
– Συζητήθηκε η light εκδοχή για ελάφρυνση του χρέους που προτείνει ο ESM
– Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία προβάλουν ξανά εμπόδια
– Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους – Δεν μπορούμε άλλο να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς

Η αισιοδοξία πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου “τσακίστηκε” στο μαραθώνιο EuroWorking Group της Πέμπτης (12.05.2016). Και αυτό γιατί πολλά κράτη μέλη, με… αρχηγό τη Γερμανία και τους “δορυφόρους” της, εξέφρασαν αμφιβολίες ακόμη και για την πιο… light εκδοχή της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που έχει προτείνει ο ESM.

Κι αν η πρόταση του ESM δεν μπορεί καν να περάσει από το EWG, τότε μάλλον εκείνη του ΔΝΤ (η οποία είναι και προϋπόθεση για να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα) που παραμένει αμετακίνητο στην άποψη πως η Ελλάδα χρειάζεται γενναία ελάφρυνση του χρέους της, μάλλον είναι ακόμη πιο δύσκολο να περάσει.

Η συζήτηση, σύμφωνα με δυο Ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται δημοσίευμα της Καθημερινής, στο EWG που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης (12.05.2016) και άργησε να ολοκληρωθεί ήταν δύσκολη και φαίνεται πως υπήρξαν στιγμές που τα… “αίματα άναψαν”.

Οι εκπρόσωποι των 18 χωρών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο Euroworking Group είχαν την εντολή από τους υπουργούς Οικονομικών να προχωρήσουν σε μία πιο συγκεκριμένη πρόταση για το χρέος από αυτήν που παρουσιάστηκε στο Eurogroup. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον ESMνα παρουσιάζει μια πιο ανανεωμένη και πιο συγκεκριμένη πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αλλά ακόμη κι αυτή, που θεωρείται σχετικά… light βρήκε… εμπόδιο στη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία. Οι εκπρόσωποί τους εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον χρειάζεται μία τέτοια ελάφρυνση, από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν συμφωνούν με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που είχε μόλις παρουσιάσει ο ESM!

Η συζήτηση… «φούντωσε» με πολλούς εκπροσώπους κρατών μελών να ζητούν επεξηγήσεις και να μην κρύβουν τις αμφιβολίες τους για την πρόταση. Με εξαίρεση τη Γαλλία, δεν υπήρξε άλλη χώρα που να ήταν ανοιχτά υπέρ της πρότασης, ενώ οι άλλες χώρες που έχουν περάσει από πρόγραμμα, Ιρλανδία και Πορτογαλία (εκτός από την Κύπρο), επίσης δεν ήταν θετικά προσκείμενες.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ κράτησε άκαμπτη θέση αλλά συγχρόνως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν εκφράστηκε έντονα ούτε πήρε τον λόγο για να υπερασπιστεί τη θέση του σθεναρά, φάνηκε μάλλον να τηρεί μια πιο αποστασιοποιημένη στάση. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε και η πρόταση του ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας αλλά απείχε… έτη φωτός από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που είχε καταθέσει ο ESM.

Τελικά, εκείνο που βρήκε από το EWG ήταν η συμφωνία να γίνουν κι άλλες συναντήσεις μέχρι το Eurogroup της 24ης Μαΐου…

Πηγή: Καθημερινή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε