Σάββατο, 6 Ιουλ.
27oC Αθήνα

‘Σοφή απόφαση για επιστροφή στις αγορές – Μετά το καλοκαίρι το χρέος”

‘Σοφή απόφαση για επιστροφή στις αγορές – Μετά το καλοκαίρι το χρέος”

”Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται, και αυτό έχει επίδραση στους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους” δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ σύμωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Πετώντας για την Κύπρο ο επικεφαλής του Eurogroup μίλησε για όλα τα ανοιχτά θέματα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή για την εκταμίευση της δόσης, τις αποφάσεις για το χρέος αλλά και για την έξοδο στις αγορές.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, αφού διαπίστωσε πως βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, επανέλαβε πως οι αποφάσεις για το χρέος θα έρθουν μετά το καλοκαίρι χωρίς βέβαια να κάνει καμία αναφορά για κούρεμα.
”Μετά από το καλοκαίρι θα εξετάσουμε τα πάντα. Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τους διεθνείς πιστωτές, μεταξύ των οποίων και ένα πρωτογενές πλεόνασμα, και η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει ένα πρόβλημα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα.

Τι σημαίνει περισσότερο; Έχουν δοθεί αρκετά παραδείγματα, μεταξύ των οποίων και μεγαλύτερο χρόνο ωρίμανσης ή περαιτέρω μείωση του επιτοκίου. Αλλά αυτό εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται η οικονομική ανάπτυξη”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup αύριο πιθανότατα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
”Αυτό που προβλέπεται τώρα είναι κάτι περισσότερο από 8 δισ. ευρώ, δεν ξέρω ακόμη. Η τρόικα θα συμβουλέψει επίσης για το ποσό που χρειάζεται”.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε επίσης σοφή απόφαση την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, δίνοντας παράλληλα τις συμβουλές του.
”Αλλά θα πρέπει επίσης να διαχειριστείς τις προσδοκίες. Επομένως, ξεκινάει προσεκτικά. Η Πορτογαλία κάνει το ίδιο, αργά. Η Ιρλανδία επίσης. Αργά εκδίδει κανείς ομόλογα, πρώτα βραχυπρόθεσμα, και σταδιακά μεγαλύτερης διάρκειας. Νομίζω είναι καλό που ξεκινάεΙ η Ελλάδα φέτος”.

Διαβάστε επίσης:

Άνοδος στο Χρηματιστήριο και πτώση στα spreads

Αγωγή κατά της Ελλάδας από τράπεζα της Σλοβακίας

Συναγερμός στη Γαλλία – Εκτός ελέγχου δημόσιο έλλειμμα και χρέος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε