Με μία πράξη του υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε αιφνιδίως την Τετάρτη το σπάσιμο της ΔΕΗ, η οποία υπουργική απόφαση προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έως το 2014.
Προβλέπεται επίσης η διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη, με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές μέχρι το 2016.
Το σχέδιο για τη ΔΕΗ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Συγκεκριμένα, για τον ΑΔΜΗΕ η υπουργική απόφαση προβλέπει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, με την είσοδο επενδυτή που θα αναλάβει αρχικά την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρείας, αλλά και το management.
Προβλέπεται πως η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης θα γίνει εντός του 2013 και της δεύτερης φάσης ιδιωτικοποίησης του δικτύου το δεύτερο τρίμηνο του 2014, οπότε και θα έχει προχωρήσει η πώληση του ποσοστού έως και 51% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Το Δημόσιο θα προσπαθήσει να μετέχει στην εταιρεία με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία υπό την προϋπόθεση πως οι μετοχές του δικτύου (ΑΔΜΗΕ) θα έχουν ξεχωριστή διαχείριση από εκείνες της ΔΕΗ. Επισημαίνεται επίσης πως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση.
Το σχέδιο προβλέπει μία καθετοποιημένη μικρή ΔΕΗ, που θα είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική και στην οποία θα δοθεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Φυσικά θα ληφθεί υπόψιν η απόσυρση παλιών μονάδων, αλλά και νέων, ενώ αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας θα έχει και η Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ, του παραγωγικού μείγματος και της πελατειακής βάσης της νέας εταιρείας.
Σχεδιάζεται επίσης η αποεπένδυση λιγνιτικών, υδροηλεκτρικών και μονάδων φυσικού αερίου που σήμερα λειτουργεί η ΔΕΗ, αλλά και την πρόσβαση της νέας εταιρείας σε αποθέματα λιγνίτη. Η λεγόμενη μικρή ΔΕΗ θα δεχθεί από την κανονική ΔΕΗ, 1.400 MW μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα εξασφαλιστεί σε όλους η πρόσβαση σε λιγνιτικά πεδία που δεν έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ, ενώ σε όσα η εταιρεία δεν έχει παρουσία, αυτά θα δοθούν σε τρίτους για εκμετάλλευση.
Οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ ή τουλάχιστον ένα μέρος της, θα μεταφερθεί μαζί με τα στοιχεία του ενεργητικού στη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ. Αναφορικά με το προσωπικό η μικρή ΔΕΗ θα στελεχωθεί με τους ανθρώπους που απασχολούνται σε συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία, αλλά και από τις λοιπές διευθύνσεις της ΔΕΗ.
Για τη νέα εταιρεία, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της το 2015 και η προετοιμασία για αυτό αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2014, ενώ μέσα σε αυτό το καλοκαίρι θα γίνουν οι επαφές με τους επενδυτές.
Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πώληση των μετοχών που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο στη ΔΕΗ και οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 17% της εταιρείας και κυρίως μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή.
Ο διαγωνισμός θα αρχίσει εντός του τρίτου τριμήνου του 2015 και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του ίδιου έτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποχωρεί από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ο Νίκος Φωτόπουλος
Νέες αυξήσεις στους λογαρισμούς της ΔΕΗ – 18 ευρώ/τετράμηνο λόγω τέλους στις ΑΠΕ