Κόσμος

Στη γραμμή Μέρκελ η έκθεση Ρομπάι για την ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι υποστηρίζει πως η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει, χωρίς καμία καθυστέρηση, την εποπτεία στα δημοσιονομικά των χωρών της ευρωζώνης.

Αυτό θα γίνει με περιορισμένες τροποποιήσεις των Συνθηκών της ΕΕ και με την ενίσχυση της δευτερογενούς νομοθεσίας της Ένωσης, όπως επισημαίνει σε έκθεσή του προς τις κυβερνήσεις των κρατών της ο κ. Ρομπάι.

Οι αλλαγές θα δημιουργούσαν ένα “νέο δημοσιονομικό σύμφωνο” με το οποίο θα δεσμέυονται τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στους δημοσιονομικούς κανόνες. Έτσι, θα διευκολυνθεί και η ΕΚΤ να αυξήσει τις αγορές στήριξης κρατικών ομολόγων.

“Απαιτούνται επιπλέον μέτρα ολοκλήρωσης για να μπορέσει η ευρωζώνη να γίνει μια πραγματική οικονομική ένωση”, αναφέρει η έκθεση.

“Για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη και να διασφαλιστεί η πολιτική βιωσιμότητα των μηχανισμών αλληλεγγύης, είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί η αξιοπιστία των δημοσιονομικών μας κανόνων (για έλλειμμα και χρέος) και να διασφαλιστεί η πλήρη τους εφαρμογή”, συνεχίζει στην ίδια έκθεση.

Τα μέτρα αυτά θα απαιτήσουν τροποποιήσεις του πρωτοκόλλου 12 της Συνθήκης της ΕΕ. Αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, χωρίς επικύρωση από τα περισσότερα εθνικά κοινοβούλια των κρατών-μελών, όπως αναφέρεται στην έκθεση Ρομπάι.

Ίσως χρειαστούν και αλλαγές σε δευτερογενή νομοθεσία της Ένωσης, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας καθώς και στο άρθρο 48 της Συνθήκης της ΕΕ.

Το έγγραφο προτείνει να δοθεί τραπεζική άδεια στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, το ESΜ, έτσι ώστε να μπορέσει αποκτήσει πρόσβαση στην απεριόριστη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Ακόμα, υπάρχουν προτάσεις που προβλέπουν την εναρμόνιση του καταστατικού του ESM με τους κανόνες λήψης αποφάσεων που ισχύουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και αναθεώρηση του ανώτατου ορίου των 500 δισ. ευρώ που προβλέπεται έως σήμερα για τη χρηματοδοτική δυνατότητά του.

Το έγγραφο κρατά ζωντανή την προοπτική έκδοσης ευρωομολόγων και προτείνει να μπορούν μεμονωμένα κράτη της ευρωζώνης να χορηγούν διμερή δάνεια προς το ΔΝΤ, τα οποία θα μπορεί το Ταμείο ενδεχομένως να μεταβιβάζει σε άλλα κράτη της ευρωζώνης που θα τα έχουν ανάγκη.

Διαβάστε επίσης: Τελειώνει η Ευρώπη που ξέραμε – Μέρκελ και Σαρκοζί τα αλλάζουν όλα – Ποιές είναι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

”Βόμβα” Μπαρόζο – Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανοίγει διάπλατα την πόρτα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα