Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της χορήγησης δανείων στην ευρωζώνη και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε μετά την ανακοίνωση της μείωσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50%, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική για όσο διάστημα χρειαστεί» και ότι «οι αξιωματούχοι θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά όλες τις νεότερες πληροφορίες» τους επόμενους μήνες.
Ο κ. Ντράγκι δικαιολόγησε την απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων αναφερόμενος στην εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης. «Οι συνολικές συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν αδύναμες. . . το ασθενές οικονομικό κλίμα συνεχίσθηκε φέτος την άνοιξη. Η μείωση των επιτοκίων αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανάκαμψης αργότερα στη διάρκεια του έτους», σημείωσε.
Η ΕΚΤ, πρόσθεσε ο ίδιος, θα συνεχίσει να δανείζει τις τράπεζες όσα κεφάλαια χρειάζονται έως την 8η Ιουλίου 2014 με βάση τη διαδικασία των δημοπρασιών με σταθερό επιτόκιο. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με «ευρωπαϊκούς θεσμούς για πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν μία λειτουργική αγορά για τιτλοποιημένα ομόλογα που θα έχουν ως ενέχυρο δάνεια σε μη τραπεζικές επιχειρήσεις». Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε σήμερα ότι η πολιτική της ΕΚΤ δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα σε όλη την Ευρωζώνη. «Για να διασφαλίσουμε την επαρκή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, είναι σημαντικό να υποχωρήσει περαιτέρω ο κατακερματισμός των πιστωτικών αγορών της Ευρωζώνης», υπογράμμισε.
Η συγκεκριμένη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ ωφελεί τους δανειολήπτες που άχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο με αυτό της ΕΚΤ, αφού η δόση τους θα μειωθεί από 15 μέχρι 40 ευρώ.
Για παράδειγμα για ένα στεγαστικό δάνειο των 100.000 ευρώ, εαν η δόση ήταν 687 τώρα θα μειωθεί στα 673.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΕ: Δυσκολότερη η κατάσχεση ακινήτων προβλέπει νομοσχέδιο για τα στεγαστικά δάνεια
Όλες οι ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια – Τι προβλέπει η συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση!
Τράπεζες: Γιατί δεν ”χαρίζουμε” τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων