Το δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 115,1% του ΑΕΠ.
Αυτό σημαίνει πως η “απόσταση” που υποχρεούται να καλύψει η χώρα μας δεν θα είναι 4% του ΑΕΠ αλλά 4,5%-4,8%. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει φέτος το δημόσιο να εξοικονομήσει (από επιπλέον έσοδα και περικοπές δαπανών) 11,5 δισ. ευρώ και όχι 10 δισ. ευρώ που αρχικά υπολόγιζε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 εμφανίζει η Ιρλανδία (-14,3%), ακολουθεί η χώρα μας (-13,6%), η Μ. Βρετανία (-11,5%), Ισπανία (-11,2%), η Πορτογαλία (-9,4%), Λετονία (-9%), Λιθουανία (-8,9%), η Ρουμανία (-8,3%), η Γαλλία (-7,5%) και η Πολωνία (-7,1%).
“Τα στοιχεία της Eurostat, δεν αλλάζουν το στόχο για τη μείωση του ελλείμματος του 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ” ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η κυβέρνηση, προστίθεται, έχει ήδη υιοθετήσει όλα τα αναγκαία και πρόσθετα μέτρα που συνολικά ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ για την εξασφάλιση του στόχου και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στην υλοποίηση όλων των πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Επίσης, αναφέρεται ότι τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος της οικονομικής κατάρρευσης στον προϋπολογισμό, στο δημόσιο τομέα συνολικά και στα ασφαλιστικά ταμεία ειδικότερα που οδήγησαν οι πολιτικές και οι πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Παρόλα αυτά αισιόδοξος οτι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για το έλλειμμα εμφανίστηκε ο Ολι Ρεν.
Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού έως τα μέσα Μαϊου
Αυτό εκτίμησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια έως τότε, ο Σόιμπλε δήλωσε: «Τείνω να μην το πιστεύω. Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα στο να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιμένει η S&P: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει
Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει προέβη ο επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Standard & Poor’s, Τζον Τσάμπερς.
Ο Τσάμπερς τόνισε ότι η S&P δεν θα είχε την Ελλάδα σε διαβάθμιση investment-grade αν πίστευε ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι στο χρέος και δεν σημαίνει ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι (δεν) έχουν ηράκλειο έργο μπροστά τους για να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά», ανέφερε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οτι δεν κάνατε τα τελευταία 10 χρόνια θα το κάνετε τα επόμενα 3!
Παρέμβαση εισαγγελέα για την κερδοσκοπία στα ομόλογα
Καταρρευση της ελληνικής οικονομίας
Οργή Παπανδρέου για Καραμανλή: “Να δούμε τώρα που θα κρυφτούν οι γνωστοί ύποπτοι”