Σάββατο, 6 Ιουλ.
25oC Αθήνα

“Στον αέρα” 5,9 δισ. – Μπλόκο στην τρόικα και ελπίδες για πολιτική λύση

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στα λόγια Σόιμπλε και Ρεν στηρίζεται η κυβέρνηση και… τραβάει το σχοινί με την τρόικα, λέγοντας πως δεν κάνει πίσω στους πλειστηριασμούς και την αμυντική βιομηχανία, αν και φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για μικρά βήματα πίσω.

Από τη μεριά της κυβέρνησης τόσο στους πλειστηριασμούς όσο και στην αμυντική βιομηχανία και το όριο για το ακατάσχετο πρώτης κατοικίας μειώνεται και αποχωρήσεις υπαλλήλων από την αμυντική βιομηχανία θα γίνουν, αλλά οι προτάσεις απέχουν πολύ από τις απαιτήσεις της τρόικας.

Συγκεκριμένα, αν και το τοπίο είναι θολό σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει το ακατάσχετο πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 180.000 ευρώ και τριετή προστασία, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Εξαιρούνται όσοι έχουν εισοδήματα από άλλα ακίνητα.

Όσον αφορά στις Αμυντικές Βιομηχανίες, η κυβέρνηση επιμένει στην πρότασή της να διατηρηθεί δοκιμαστικά ο εξαγωγικός τους χαρακτήρας για 18 μήνες και να προχωρήσει η συρρίκνωσή τους με εθελουσία 500 εργαζομένων.

Παράλληλα η κυβέρνηση κατέθεσε τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί το βράδυ του Σαββάτου χωρίς την έγκριση της Τρόικας και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φέρει το σχέδιο για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας είτε έχει υπάρξει συμφωνία είτε όχι.

Από το Μαξίμου επιχειρείται να φανεί ότι η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην τρόικα και προσδοκά σε πολιτική λύση. Οι δηλώσεις Σόιμπλε για τις προσπάθειες της Ελλάδας και ειδικά οι δηλώσεις Ρεν για λύση ως το τέλος του μήνα εκλαμβάνονται ως μήνυμα και στέλνει το δικό της που δεν είναι άλλο από την πολιτική κρίση που μπορεί να προκαλέσει άρση των πλειστηριασμών ή ένα λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες.

Κάπως έτσι όμως παραμένουν δεσμευμένα ήδη από τον Σεπτέμβριο 1 δισ ευρώ και άλλα 4,9 δισ. που θα πρέπει να απεμπλακούν αμέσως μετά τη συμφωνία με την τρόικα. Χρήματα που λείπουν από τα ελληνικά ταμεία και απειλούν τη χώρα με οικονομικό στραγγαλισμό.

Διαβάστε επίσης:
Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς – Τελεσίγραφο στην τρόικα: Εμείς θα καταθέσουμε νόμο μέχρι 31/12 με ή όχι χωρίς συμφωνία

Ανυποχώρητοι Σαμαράς – Βενιζέλος στις απαιτήσεις της Τρόικας – Οι πλειστηριασμοί κλονίζουν την κυβέρνηση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε