Σάββατο, 2 Νοε.
18oC Αθήνα

Συμφώνησαν κυβέρνηση – τρόικα για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Συμφώνησαν κυβέρνηση – τρόικα για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Νέα συνάντηση με τους εκπρόσωπους των δανειστών θα έχει στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Η τρόικα δε δέχεται μετατάξεις και απαιτεί διαθεσιμότητα εδώ και τώρα.

Βασικότερο “αγκάθι” αποτελεί το Δημόσιο και γι’ αυτό το λόγο στις 2 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών θα μεταβεί και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Μητσοτάκης. Η τρόικα αρνήθηκε να συμπεριληφθούν οι 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών στην κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων του Δημοσίου και απαίτησε οι 5.000 εκπαιδευτικοί να βγουν πρώτα σε διαθεσιμότητα για 3-4 μήνες.

Κάθετα αντίθετος στην πρόταση υπήρξε ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος αρνήθηκε να βάλει τόσο τους καθηγητές σε αυτή τη διαδικασία, όσο και την ελληνική οικογένεια σε σοβαρή δοκιμασία, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η σχολική χρονιά το Σεπτέμβριο θα ξεκίναγε με ακόμη πιο μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Ενώπιον της επιμονής της τρόικας η κινητικότητα των 12.500 υπαλλήλων να συνοδεύεται από διαθεσιμότητα, επιλέχθηκε οι 5.000 υπάλληλοι να προκύψουν από άλλους τομείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως δήλωσε πηγή του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης «όταν έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να σώσω καθηγητές και την εκπαίδευση των παιδιών και στο προσωπικό των ΟΤΑ, του οποίου η εργασιακή αρτιότητα δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη, επιλέγω να σώσω τους καθηγητές».

Κατά πληροφορίες, σημαντικός αριθμός υπαλλήλων ΟΤΑ -που θα μπουν σε κινητικότητα- θα προκύψει από δήμους που συνδυάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πλεονάζον προσωπικό.

Τι θα γίνει με την δημοτική αστυνομία

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, οι 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι (4.000 σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΕ) θα μπουν καταρχήν σε διαθεσιμότητα για 1-2 μήνες. Στο διάστημα αυτό θα αξιολογηθούν από το υπ. Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να επιλεγούν όσοι θα απορροφηθούν τελικά. Το ποσοστό απορρόφησή τους εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 80%-90%. Στη συνέχεια, όσοι απορροφηθούν θα περάσουν από εκπαίδευση.

Το δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014, φαίνεται ότι «κλείνει», κι έτσι θα αποφευχθούν «ανεπιθύμητα μέτρα» (κατά τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών).

«Oταν έχω να επιλέξω ανάμεσα στο να σώσω καθηγητές και την εκπαίδευση των παιδιών και στο προσωπικό των ΟΤΑ, του οποίου η εργασιακή αρτιότητα δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη, επιλέγω να σώσω τους καθηγητές».

Όπως ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, σήμερα αναμένονται απαντήσεις από την τρόικα για τις εξής προτάσεις της ελληνικής πλευράς:

– Αντί της επιβολής της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, προτείνεται ως ισοδύναμο μέτρο η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (π.χ. με επιχειρήσεις σε περιοχές της χώρας, που τώρα καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ).

– Οι απώλειες εσόδων 200 εκατ. ευρώ από την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, θα καλυφθούν από την επιβολή εναλλακτικών μέτρων (όπως, η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε ΙΧ, σκάφη, κ.λπ.)

– Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι οι συντάξεις των απόστρατων καταβάλλονται με το παλαιό μισθολόγιο, θα αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

– Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ αναμένεται να αντισταθμιστεί κατά κύριο λόγο από την εφαρμογή εφέτος του claw back (αυτόματη περικοπή των δαπανών, στην περίπτωση υπερβάσεων σε διαγνωστικά κέντρα και κλινικές).

Όπως, επίσης, ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, η τρόικα φέρεται να «αποδέχεται» τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και τη «μετάθεση» για το 2014 εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ, παραμένοντας, πάντως, αμετακίνητη στη διατήρηση του συμφωνηθέντος στόχου σχετικά με τις εισπράξεις για τη διετία 2013- 2014.

Συμφωνήθηκε, παράλληλα, να πωληθούν έως το τέλος Ιουλίου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank, ενώ σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «όσο το κράτος έχει την πλειοψηφία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι συστημικές τράπεζες θα παραμείνουν τέσσερις».

Στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα (με τη διαδικασία του επείγοντος), αναμένεται να περιληφθούν οι περισσότερες διατάξεις για τα ισοδύναμα μέτρα, καθώς και αυτές για τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Με αυτό το δεδομένο, θα δοθεί και η «πολιτική έγκριση» για τη δόση, η οποία, πάντως, αναμένεται να καταβάλλεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων. Ή, όπως επισήμανε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η δόση θα είναι τέτοια που θα καλύπτει τις ανάγκες μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε διαθεσιμότητα και τους 12.500 υπαλλήλους θέλει η τρόικα – Απορρίπτει τις μετατάξεις

Το Σάββατο η τελευταία προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα – Καμία αλλαγή σε όσα ανακοινώθηκαν για το Δημόσιο

“Τύμπανα πολέμου” μετά την απόφαση για τις 12.500 μετακινήσεις στο Δημόσιο – Όλο το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα

Βρήκαν και τους 12.500! – Έτσι θα γίνει η κινητικότητα – Ποιοί βγαίνουν σε διαθεσιμότητα!

Γιούχα της ΠΟΕ – ΟΤΑ στην τρόικα – Τα άκουσε ο Πολ Τομσεν!

Απολύσεις στο Δημόσιο: Έρχεται λουκέτο στις δημοτικές αστυνομίες – Ποιοι θα ενσωματωθούν στην ΕΛ.ΑΣ.

Διαπραγματεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή – Μητσοτάκης: Αποκλείονται περισσότερες απολύσεις στο Δημόσιο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε