Οικονομία

Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ ομολογεί: Δεν μπορούμε να πουλήσουμε, δεν αγοράζει κανείς

O εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής δήλωσε χαρακτηριστικά σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις: Για να πουλήσεις πρέπει α βρεθεί κάποιος να αγοράσει. Τι γίνεται με τον ΟΠΑΠ;

Σε διαδικασία ολοκλήρωσης βρίσκεται η συναλλαγή για τα κρατικά λαχεία η οποία και αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ σημειώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής. Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής ρωτήθηκε από βουλευτές για την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. «Η εξέλιξη προϋποθέτει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή για τα κρατικά λαχεία και νομίζω ότι είμαστε σε διαδικασία ολοκλήρωσης της συναλλαγής αυτής και μετά την έγκριση και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί και η συναλλαγή για τον ΟΠΑΠ» δήλωσε ο κ. Ταπραντζής και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει την έγκριση, τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται σε βάρος του ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας, ο κ. Ταπραντζής δήλωσε: «Η κατηγορία ότι ξεπουλιούνται περιουσιακά στοιχεία νομίζω καταρρίπτεται από μόνη της, διότι δεν έχουν πουληθεί περιουσιακά στοιχεία στο βαθμό που θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ξεπουλάμε την Ελλάδα. Όσες επενδύσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα έγιναν μετά από πολύ κόπο και προσπάθεια για να έρθουν εδώ επενδυτές».

«Για να έχουμε αποκρατικοποιήσεις πρέπει εμείς μεν να πουλάμε αλλά να υπάρχουν και αυτοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν. Αυτό είναι το πρόβλημα στη χώρα σήμερα. Ό,τι υπάρχει αδυναμία προσέλκυσης αγοραστών, παρά τα περί ξεπουλήματος. Αν είχαμε ξεπούλημα θα είχαμε και ουρές αγοραστών. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ουρές αγοραστών δεν έχουμε» είπε ο κ. Ταπραντζής και πρόσθεσε ότι αυτή η έλλειψη οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, «πρώτον, διότι η αποκατάσταση του θετικού κλίματος στη χώρα θέλει χρόνο να εμπεδωθεί στις αγορές. Δεύτερον, η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία είναι ακόμα πάρα πολύ χαμηλή έως δυσεύρετη, και ελπίζουμε αυτό το πράγμα να αποκατασταθεί μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Ο σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ρωτήθηκε και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Όπως ενημέρωσε τους βουλευτές έχει ήδη γίνει η προαξιολόγηση των επενδυτών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Πρόκειται για 13 επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι από το εξωτερικό. Στην τρέχουσα συγκυρία έχει ανοίξει η δυνατότητα πρόσβασης των επενδυτών αυτών στα στοιχεία που αφορούν το ακίνητο και συγκεκριμένη συναλλαγή.

«Ένα από τα κρίσιμα θέματα για την πορεία του διαγωνισμού, είναι η δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου. Με ποιον τρόπο δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθεί το ακίνητο και ποιο θα είναι το μείγμα ξενοδοχειακής και οικιστικής αξιοποίησης», δήλωσε ο κ. Ταπραντζής. Στα τέλη φθινοπώρου, δηλαδή τον Οκτώβριο, το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει από τους επενδυτές να υποβάλουν τα επενδυτικά τους σχέδια και προτάσεις, με σκοπό την ανάδειξη του πλειοδότη μέσα στο 2014. Όπως πάντως έσπευσε να ξακαθαρίσει ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, κρίσιμο σημείο που θα κρίνει και την εξέλιξη του διαγωνισμού θα είναι το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης που θα προταθεί και βάσει του οποίου οι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλλουν τις προσφορές τους. Η διαδικασία έγκρισης ωστόσο των ΕΣΧΑΔΑ είναι μια επίπονη διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνο και η εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι ότι θα απαιτηθούν ίσως και 7 μήνες μέχρι να αναπτυχθεί το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει δημόσια διαβούλευση για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ότι αναπτυχθεί στον Αστέρα και περιλαμβάνει και γνωμοδότηση από το ΣτΕ. «’Αρα όλα αυτά θα πάρουν χρόνο» προειδοποίησε ο κ. Ταπραντζής.

Χρόνος θα απαιτηθεί και για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης που αφορά στο Καϊμακτσαλάν αλλά, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν (σ.σ. δεν υπήρχε ούτε το τοπογραφικό που να αποτυπώνει ποιες εκτάσεις ανήκουν στο δημόσιο και ο προηγούμενος παραχωρησιούχος εγκατέλειψε), δόθηκαν οδηγίες στην ΕΤΑΔ να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε το χιομοδρομικό κέντρο να λειτουργήσει τη φετινή σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμπλοκή με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

11 “μνηστήρες” για τις μαρίνες Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Υδρας και Πόρου

Socar: Σύντομα στα χέρια μας η ΔΕΣΦΑ

Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ στον ΣΚΑΙ: “Για το ναυάγιο φταίνε οι Ρώσοι”

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα