Οικονομία

Συρρικνώνονται οι Αμυντικές Βιομηχανίες – Απολύονται 1.000 υπάλληλοι

- Όλα δείχνουν συμφωνία με την τρόικα για συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών και 1.000 απολύσεις εργαζομένων
- Παραμένει το αδιέξοδο για το ύψος του δημοσιονομικού κενού
- Σε λίγο το ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και στις 16.00 με τον υπουργό Εργασίας
- Ενδεικτική του κλίματος η εμφατική επανάληψη από τον Πρωθυπουργό της ατάκας:Κάνουμε διαπραγματεύσεις και όχι πόλεμο
- OnAlert.gr: Κορώνα - γράμματα η τύχη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Τέλος τα σενάρια αφού πλέον η τρόικα πάτησε πόδι στην Αθήνα και στις 10.00 το πρωί είναι το πρώτο ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα και στις 16.00 με τον Γ. Βρούτση.

στις 10.00 το πρωί είναι το πρώτο ραντεβού με τον Γ. Στουρνάρα και στις 16.00 με τον Γ. Βρούτση

Το μέτωπο των αμυντικών βιομηχανιών φαίνεται να κλείνει με την εξής συμφωνία:

– Απολύονται από 800 εως 1.00 εργαζόμενοι

– Επιλέγεται η λύση της δραματικής συρρίκνωσης ΕΑΣ και ΕΛΒΟ με τη λειτουργία ενός μόνο εργοστασίου ενώ ιδιωτικοποιείται η ΛΑΡΚΟ

ο επώδυνος για τους εργαζόμενους συμβιβασμός για τις αμυντικές βιομηχανίες έκλεισε μόλις η τρόικα αποδέχτηκε να προσμετρήσει τις 1.000 απολύσεις στην Μνημονιακή υποχρέωση για 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013

Σύμφωνα με το Έθνος ο επώδυνος για τους εργαζόμενους συμβιβασμός για τις αμυντικές βιομηχανίες έκλεισε μόλις η τρόικα αποδέχτηκε να προσμετρήσει τις 1.000 απολύσεις στην Μνημονιακή υποχρέωση για 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2013.

Και αν αυτό το μέτωπο έκλεισε την ίδια ώρα χάσκει ένα αξεπέραστο κενό στις διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Εδώ ακόμα και οι δύο πλευρές στυλώνουν τα πόδια, όπως γίνεται πάντα στις διαπραγματεύσεις, με την κυβέρνηση να μετράει την ”τρύπα” στα 500 εκατομμύρια ευρώ και την τρόικα στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έφτασαν να διαρρεύσουν και το εξωφρενικό νούμερο των 2,9 δισ. ευρώ πριν το διαψεύσει η Κομισιόν.

Κλεισμένα επίσης θεωρούνται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο το Δημόσιο αλλά και τα λουκέτα και οι συγχωνεύσεις στη ΔΕΚΟ.
Η τρόικα περιμένει επίσης από την κυβέρνηση το τελικό σχέδιο για το νέο φόρο στα ακίνητα που αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πάντως όλα δείχνουν ότι και οι δύο πλευρές βάζουν νερό στο κρασί τους θάβοντας τα τύμπανα του πολέμου, όπως είπε σχετικά και ο Πρωθυπουργός.
Ιδιαίτερα όμως επείγεται η ελληνική πλευρά τόσο γιατί χρειαζόμαστε τη δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όσο γιατί τρέχει προθεσμία 15 ημερών για τον προϋπολογισμό, που θα πρέπει να εγκριθεί και από το Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου.
Και κανείς δεν θέλει ούτε να φανταστεί τυχόν απόρριψη του γιατί τότε ανοίγει για τα καλά ο ασκός του Αιόλου.

Πάντως, βασικό επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας, σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να είναι, ότι τα αποτελέσματα στο σκέλος των εσόδων εμφανίζονται καλύτερα των αναμενόμενων και πως οι προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα επιβεβαιωθούν και, πιθανόν, να αποδειχθούν υποεκτιμημένες.

Έτσι εξηγείται και η χαρακτηριστική δήλωσή του χθες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ότι «εμείς έχουμε καταθέσει έναν προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα