Το πρώτο έτος από την ένταξη την Κροατίας στην ΕΕ δε φάνηκαν θετικά αποτελέσματα, λόγω των εγχώριων διαρθρωτικών αδυναμιών και δυσμενών εξελίξεων στην ΕΕ, αναφέρουν οι αναλυτές της RBA, σημειώνοντας ότι οι οικονομίες των γειτονικών χωρών που προσχώρησαν στην ΕΕ πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση, επωφελήθηκαν από την ένταξή τους στην Ένωση, με πρόσθετες εισροές κεφαλαίων, χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης και αύξηση της ζήτησης των εξαγωγών.
Στις αρχές του 2014 εξωτερικές αλλαγές επηρέασαν θετικά την κροατική οικονομία. Χάρη στην οικονομική ανάκαμψη που σημειώθηκε στην ΕΕ, οι εξαγωγές αυξήθηκαν και η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μείωσε τον επενδυτικό κίνδυνο, με θετικό αντίκτυπο στο κόστος χρηματοδότησης του χρέους της Κροατίας. Η διαδικασία εξισορρόπησης του κροατικού προϋπολογισμού συνέβαλε επίσης σε αυτό.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Κροατίας θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην επιβράδυνση της αύξησης του δημόσιου χρέους, που το περασμένο έτος υπερέβη το 60% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, οι αναλυτές της RBA, κρίνουν φιλόδοξες τις προβλέψεις αυτές, δεδομένων των δυνατοτήτων για μεταρρυθμίσεις και της ανακοινωθείσας αλλαγής στη μεθοδολογίας που χρησιμοποιεί η Eurostat για τον υπολογισμό των μεγεθών των δημόσιων οικονομικών.
Η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές της Κροατίας αυξήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Στο πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε ετήσια βάση, αλλά αυξήθηκε κατά το ίδιο ποσοστό σε τριμηνιαία βάση.
Για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι αναλυτές της RBA αναμένουν το ΑΕΠ να ενισχυθεί από τις εξαγωγές υπηρεσιών, ενώ επισημαίνουν ότι μια καλή τουριστική περίοδος και οι αποπληθωριστικές τάσεις δύνανται να αμβλύνουν την αρνητική επίδραση της αγοράς εργασίας στην προσωπική κατανάλωση. Ωστόσο, ο αποπληθωρισμός επηρεάζει δυσμενώς τα έσοδα του προϋπολογισμού, μειώνοντας τη δυνητική δημόσια δαπάνη.
Οι αναλυτές της RBA αναμένουν ότι στο σύνολο του 2014 η κροατική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,8%, ενώ εκτιμούν ότι θα πρέπει να θεωρείται πιθανή μία αναθεώρηση του προϋπολογισμού το φθινόπωρο, με βάση τις ανεπίσημες ανακοινώσεις για νέες αλλαγές στο φόρο εισοδήματος και τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, για έκτη συνεχή χρονιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ