Κυριακή, 24 Νοε.
9oC Αθήνα

Θα κρατήσει ο Ντράγκι ενωμένη την ευρωζώνη;”

Θα κρατήσει ο Ντράγκι ενωμένη την ευρωζώνη;”

”Ο πρόεδρος της Bundesbank θεωρεί ότι οι αγορές ομολόγων είναι μία φρικτή ιδέα.Κατά συνέπεια, το σχέδιο του κ.Ντράγκι πρέπει πραγματικά να πετύχει” είναι το χαρακτηριστικό δημοσίευμα των Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο: Το μπαλάκι τώρα σε Ιταλία και Ισπανία

”Την Πέμπτη, ένας κύριος (και μάλιστα Γερμανός) απευθύνθηκε στον κ. Draghi αποκαλώντας τον «κ. Weidmann».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αντέδρασε γελώντας. Τι άλλο να έκανε; Η μεγάλη του ιδέα για τον τερματισμό της κρίσης στην ευρωζώνη – η αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων από τις χώρες που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης – αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα «Auf Wiedersehen» στο δόγμα της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidman, θεωρεί ότι οι αγορές ομολόγων είναι μία φρικτή ιδέα. Κατά συνέπεια, το σχέδιο του κ. Draghi πρέπει πραγματικά να πετύχει.

Ας αναλογιστούμε τι προσπαθεί να πετύχει ο κ. Draghi και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Η ΕΚΤ θέλει να εξαλείψει τον «κίνδυνο μετατρεψιμότητας» που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα φανταχτερό όνομα για τον κίνδυνο διάσπασης της ευρωζώνης.

Το μόνο που μπορεί να κάνει η κεντρική τράπεζα όμως, είναι να αναλάβει την τεχνική λειτουργία για αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά που θα μειώσουν τις αποδόσεις, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των ομολόγων και να συνδέσει αυτές τις ενέργειες με προϋποθέσεις για περισσότερες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Υπάρχει ουσιώδης κίνδυνος εκτέλεσης ανάμεσα στα τεχνικά μέσα και τους πολιτικούς και υπαρξιακούς στόχους.

Ο κ. Draghi έχει ήδη καταφέρει να μειώσει το κόστος δανεισμού. Από τα τέλη Ιουλίου, όταν δήλωσε ότι θα κάνει ότι χρειάζεται για να σωθεί το ευρώ «και πιστέψτε με θα είναι αρκετά», οι αποδόσεις των διετών ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας κατρακύλησαν από 6,5% στο 2,8% και από 5% στο 2,3% αντιστοίχως. Στόχος των Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών (Οutright Μonetary Τransactions) είναι ενδεχομένως να διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα τις αποδόσεις ή να μειωθούν περαιτέρω.

Το σχέδιο της ΕΚΤ θα κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη για τις κυβερνήσεις Ιταλίας και Ισπανίας, οι οποίες θέλουν χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων, χωρίς όμως τους όρους που τις συνοδεύουν.

Επίσης, εγείρεται ένα ερώτημα που προβληματίζει. Το σχέδιο της ΕΚΤ στηρίζεται στην πεποίθηση όσων χαράσσουν την πολιτική της ευρωζώνης ότι ο κίνδυνος μετατρεψιμότητας έχει οδηγήσει την αγορά ομολόγων σε εσφαλμένες τιμές. Γιατί άραγε νομίζουν ότι μπορούν να κρίνουν καλύτερα σε ποια επίπεδα θα έπρεπε να είναι οι τιμές των ομολόγων από το σύνολο των επενδυτών;

Κάποιος θα γελάσει τελευταίος και μπορεί να μην είναι ο κ. Draghi…”

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε