Οικονομία

Θα πιαστούν πολλοί στον ύπνο από διάλυση του ευρώ”

''Πολύ λίγοι επιχειρηματίες στον κόσμο είναι πράγματι προετοιμασμένοι'' εκτιμούν, στηριζόμενοι σε έρευνες, οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Μπορεί οι φήμες να δίνουν και να παίρνουν ότι σε διάφορες αίθουσες συνεδριάσεων μελετώνται πυρετωδώς σχέδια αντίδρασης στο ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, αλλά από τις έρευνες προκύπτει ότι πολύ λίγοι επιχειρηματίες στον κόσμο είναι πράγματι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των επικεφαλής επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα, δηλώνουν ότι οι εταιρίες τους δεν έχουν καταρτίσει σχέδιο αντιμετώπισης μιας διάλυσης της ευρωζώνης, μολονότι η συντριπτική πλειοψηφία τους πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλη επίδραση στις επιχειρήσεις.

Η έρευνα των FT/Economist Global Business Barometer σε πάνω από 1.500 κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη, καταδεικνύει την έλλειψη εταιρικής προετοιμασίας για ένα ενδεχόμενο που πλέον, μετά την έντονη πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, δεν θεωρείται αδιανόητο.

Λιγότεροι από το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων, απάντησαν ότι οι εταιρίες τους δεν έχουν καταρτίσει plan B για το ενδεχόμενο διάλυσης του ευρώ, μολονότι το 42% πιστεύουν ότι θα έχει «κάποια» επίπτωση και το 29% «μεγάλη» επίπτωση στις επιχειρήσεις τους.

Οι λιγότερο προετοιμασμένοι για διάλυση του ευρώ είναι οι επιχειρηματίες στην ανατολική Ευρώπη, αν και οι επιχειρήσεις τους είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στις επιπτώσεις: Το 84% δηλώνουν ότι μια διάλυση θα έχει «αρκετή» ή «μεγάλη» επίπτωση στις επιχειρήσεις του, ενώ μόνο το 10% δηλώνουν ότι οι εταιρίες τους έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως.

Οι επιχειρηματίες στην περιφέρεια Ασίας Ειρηνικού εμφανίζονται λίγο πιο προετοιμασμένοι από την δυτική Ευρώπη, με 27% και 25% αντίστοιχα να δηλώνουν ότι έχουν μελετήσει το πώς θα αντιδράσουν.

Γενικότερα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις εμφανίζονται καλύτερα προετοιμασμένες από τις μικρότερες, αν και οι μισοί από τους επιχειρηματίες που οι εταιρίες τους έχουν έσοδα πάνω από 10 δισ. δολ. δήλωσαν ότι δεν έχουν προνοήσει.

Οσον αφορά τα ευρύτερα αποτελέσματα της έρευνας, προκύπτει ότι οι επιχειρηματίες νοιώθουν κάπως καλύτερα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και γίνονται όλο και πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές των επιχειρήσεων και κλάδων όπου δραστηριοποιούνται.

Το 31% πιστεύουν ότι η διεθνής οικονομία θα επιδεινωθεί στους ερχόμενους έξι μήνες, ξεπερνώντας το 26% που πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί. Όμως η καθαρή απόκλιση μεταξύ τους είναι η μικρότερη από το α΄ τρίμηνο 2011, και υπάρχει σημαντική βελτίωση σε σχέση με τρεις μήνες πριν, όταν οι απαισιόδοξοι ξεπερνούσαν τους αισιόδοξους κατά δύο προς έναν και πλέον.

Σε όλες τις περιφέρειες πλην της δυτικής Ευρώπης, είναι περισσότεροι οι επιχειρηματίες που δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τους αριθμούς των εργαζομένων τους σε σχέση με όσους δηλώνουν ότι θα τις μειώνουν.

Είναι επίσης ελαφρώς περισσότεροι οι επιχειρηματίες που δηλώνουν ότι οι εταιρίες τους σκοπεύουν να αυξήσουν τις δαπάνες κεφαλαίου, με εξαίρεση την ανατολική και δυτική Ευρώπη”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για μέρες και εβδομάδες, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου
Ορισμένα νησιά, στα οποία ζουν μόνο πιγκουίνοι, μπήκαν στον κατάλογο των δασμών Τραμπ, ώστε χώρες να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως «παραθυράκι», σύμφωνα με τον Χάουαρντ Λούτνικ 
Ο Χάουαρντ Λούτνικ
Ινδία-ΗΠΑ: Το Νέο Δελχί δεν σχεδιάζει ν’ ανταποδώσει την επιβολή δασμών κατά της Ουάσινγκτον
Η κυβέρνηση εξετάζει μία ρήτρα στο εκτελεστικό διάταγμα της επιβολής των αμερικανικών δασμών του Τραμπ που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής αναστολής των δασμών για εμπορικούς εταίρους
FILE PHOTO: India's Prime Minister Narendra Modi speaks during a meeting at The Ministry of Foreign Affairs in Paris France July 14, 2023.
ΗΠΑ: Περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων δήλωσε ένας σύμβουλος του Τραμπ
Ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Κέβιν Χάσετ, αρνείται ότι οι δασμοί του προέδρου Τραμπ είναι ένας έμμεσος τρόπος πίεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη μείωση των επιτοκίων
The West Front of the U.S. Capitol building is pictured in Washington