Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η δήλωση του Γερούν Ντάϊσενμπλουμ πριν ακόμα “παγώσει το πτώμα της Κύπρου” ήταν τυχαία. Τα όσα είπε για την συμφωνία της Κύπρου, ούτε τυχαία τα είπε ούτε κατά λάθος.
Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Ότι λειτούργησε ως ανάχωμα για την μη επιστροφή κεφαλαίων στις τράπεζες ειδικά των “βασανισμένων” χωρών.
Ο Γερούν Νταϊσενμπλουμ έδωσε γραμμή όπως λένε πολλοί η οποία λέει με απλά λόγια τα εξής: το κόστος αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα απορροφηθεί όχι μόνο από τους μετόχους και τους ομολογιούχους αλλά και από τους καταθέτες!
Και ποιές τράπεζες είναι αυτές που θεωρούνται πιο σταθερές στο εσωτερικό της ευρωζώνης; Που πρέπει να στραφούν οι πανικόβλητοι καταθέτες; Στις Γερμανικές!
Αν η ΕΚΤ θεωρούσε γκάφα όλα όσα είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup θα είχε βγει επισήμως να τον αδειάσει. Όμως το κάνει δια της πλαγίας οδού, αφού ότι είπε ο Νταϊσενμπλουμ δεν το είπε τυχαία.
Ετσι, ο Γάλλος τραπεζίτης Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στο Europe 1 πως η περίπτωση της Κύπρου είναι «μοναδική».
«Το πρώτο μάθημα είναι ότι χρειαζόμαστε καλύτερο έλεγχο των τραπεζών. Χρειαζόμαστε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα προβλήματα νωρίτερα στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο Κερέ.
Και για να δώσει έμφαση είπε : «Δεν βλέπω για ποιο λόγο θα χρησιμοποιούσαμε τις ίδιες μεθόδους και αλλού. Νομίζω ότι ο κ. Ντάιζελμπλουμ έκανε λάθος να το πει αυτό. Η εμπειρία της Κύπρου δεν είναι μοντέλο για την υπόλοιπη Ευρώπη επειδή η κατάσταση έφρασε σε ένα επίπεδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα».
Τι είπε όμως ο επικεφαλής του Eurogroup; Είπε ότι το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα για την Κύπρο, αντιπροσωπεύει ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη, και άλλες χώρες ίσως χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τους τομείς.
«Αυτό που κάναμε χθες το βράδυ εγώ το κρίνω ως ότι σπρώξαμε πίσω τους κινδύνους», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάϊζενμπλουμ στο Reuters και στους Financial Times την ώρα που η συμφωνία για την Κύπρο δεν είχε ακόμα προλάβει να εμπεδωθεί από τις αγορές.
«Αν υπάρχει κίνδυνος σε μια τράπεζα, το πρώτο μας ερώτημα θα είναι: οκ, εσείς στην τράπεζα, τι σκέφτεστε να κάνετε για αυτό; Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακεφαλοποιηθείτε μόνοι σας;». Και συνέχισε λέγοντας «εάν η τράπεζα δεν μπορεί να το κάνει, τότε θα μιλήσουμε στους μετόχους και στους κατόχους ομολόγων, θα τους ζητήσουμε να συνεισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας, και εάν είναι απαραίτητο, και από τους ανασφάλιστους καταθέτες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Ποιός είναι ο κ. Γερούν Ντάϊζενμπλουμ
Το πλήρες όνομά του είναι Γερούν Ρενέ Βίκτορ Αντον Νταϊζενμπλου, Γεννήθηκε στις 29/03/1966 στο Αϊντχόβεν και είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας. Οι γονείς του και οι 2 είναι εκπαιδευτικοί.
Είναι υπουργός Οικονομικών στην χώρα του από τις 5/11/2012 και Πρόεδρος του Eurogroup από τις 21/01/2013.
Ο Ντάισενμπλουμ σπούδασε οικονομικά με εξειδίκευση στον αγροτικό τομέα και ασχολείται με την πολιτική από το 1985.
Δεν είναι παντρεμένος. Εχει ένα γιο και μια κόρη και ζει με την σύντροφό του στο Γουογκενιγκεν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πήρε πίσω τη “βόμβα” μετά τον πανικό στα χρηματιστήρια και την κατρακύλα του ευρώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αίμα στο Χρηματιστήριο με πτώση -3,67%
Π. Χαραλάμπους: κοντά στο 30% το κούρεμα
Διορίστηκαν οι ειδικοί διαχειριστές για Λαϊκή και Κύπρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Fitch υποβάθμισε τις κυπριακές τράπεζες
‘Πιθανό και δεύτερο πακέτο στο ”κεφάλι” των Κυπρίων”