Οικονομία

Θριαμβευτική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές – Ξένοι επενδυτές προσφέρουν έως 16 δισ. για μόλις 2,5 που ζήτησε η χώρα

 - Το βιβλίο των προσφορών για το 5ετές ομόλογο αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη στο Λονδίνο
- Ξένοι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το επιτόκιο για την Ελλάδα θα φτάσει από 5 έως 5,25%
- Ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε στο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τον Αντώνη Σαμαρά
-
 Κυβερνητικές πηγές: Το όφελος από την έξοδο στις αγορές θα είναι 200 εκατ. ευρώ το χρόνο
- Συνάντηση του πρωθυπουργού την Πέμπτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις αγορές

H απόφαση της κυβέρνησης να βγει η χώρα στις αγορές φαίνεται πως αποδίδει τελικά καρπούς και όσο κι αν στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν αντιρρήσεις, οι διεθνείς αγορές φαίνεται πως αποθεώνουν την Ελλάδα, δείχνοντας έτσι έστω ένα μικρό σημάδια πως οι κόποι των πολιτών δεν πήγαν τελείως χαμένες. 

Το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να ανοίξει και επίσημα το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, από το οποίο η Ελλάδα στην ουσία ζητά το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που δείχνει πως οι προσφορές είναι τετραπλάσιες από αυτό που ζητά η χώρα.

Η ζήτηση για τα 5ετή ελληνικά ομόλογα έχει ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποκτήσουν μέρος της έκδοσης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών εκδηλώθηκε μόλις η Αθήνα έδωσε εντολή να προχωρήσει η έκδοση των ομολόγων με ύψος που εκτιμάται περί τα 2 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι εντολές ζήτησης, στις οποίες περιλαμβάνονται περίπου 1,3 δισ. ευρώ από τις αναδόχους τράπεζες, είναι ισχυρή και οι τραπεζίτες θεωρούν ότι η απόδοση των ομολόγων θα κυμανθεί από 5% έως 5,25%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις ορισμένων αναλυτών, σημειώνουν οι Financial Times.

Την ίδια ώρα όμως πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από κυβερνητικές πηγές θέλουν τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσε αργά το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, για τις εξελίξεις όσον αφορά στην προσπάθεια εξόδου της χώρας στις αγορές. Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, έκανε λόγο για πολύ θετικές εξελίξεις που διαφαίνονται, τονίζοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αύριο με το κλείσιμο του βιβλίου των αγορών.

Αναφορικά με το επιτόκιο, το Reuters αναφέρει πως στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως το επιτόκιο θα κυμανθεί κοντά στο 5% για το νέο ομόλογο, κάτι που αποτελεί και στόχο της κυβέρνησης.

Στην περίπτωση που η έκδοση υπερκαλυφθεί με επιτόκιο που θα θεωρείται συμφέρον για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανόν το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στο Λονδίνο όπου οι δύο ανάδοχες τράπεζες η JP Morgan και η Deutsche Bank θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών (book bulding). Η διάρκεια που θα έχει η όλη διαδικασία θα εξαρτηθεί από την προσέλευση των επενδυτών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους, σημειώνοντας πως την τελευταία φορά που βγήκε η χώρα στις αγορές ήταν τον Απρίλιο του 2010 και ενώ ζήτησε η Ελλάδα 1 δισ. πήρε 390 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν πως το καθαρό όφελος από την έκδοση θα είναι 200 εκατομμύρια το χρόνια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση σημειώνει πως δεν πανηγυρίζει και δεν εφησυχάζει, αλλά η έξοδος στις αγορές δείχνει πως οι προσπάθειες του λαού πιάνουν τόπο.

Πωλ Τόμσεν για την έξοδο στις αγορές

«Σημαντική εξέλιξη» θεωρεί την «επιτυχημένη έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ότι «θα βοηθήσει στη μερική κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών».

Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης την αναγκαιότητα για «αδιάλειπτη υλοποίηση» του ελληνικού προγράμματος «για να μην εκτροχιαστεί η θετική πορεία της χώρας προς τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης».

Με δήλωση του επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τομσεν, καλωσορίζεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η επιστροφή στις αγορές «ήταν ένας οικονομικός στόχος του ελληνικού προγράμματος».

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι «είναι ένας σημαντικός σταθμός για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «αποτελεί δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος».

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ με δυο εκθέσεις υπογραμμίζει τη «θετική πορεία» της Ελλάδας και τις «ενθαρρυντικές προοπτικές» που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) αναφέρεται ότι Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της τρέχουσας χρονιάς και το 2015 θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, προβλέπεται μείωση της ανεργίας. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 26,3% και την επόμενη χρονιά στο 24,4% .

Στην έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες δημοσιονομικές εξελίξεις (Fiscal Monitor) τονίζεται ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 1,5% του ΑΕΠ το 2013 και αναμένεται να διατηρηθεί στο ίδιο επίπεδο και φέτος, πριν αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2015 και στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι σημαίνει η έξοδος στις αγορές – Τα θετικά και οι κίνδυνοι

Η Praktiker Hellas εξαγοράστηκε από την καναδική Fairfax

Είναι γεγονός! Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές – ΥΠΟΙΚ: Δόθηκε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές – Όλα τα βήματα που θα ακολουθηθούν – Όλες οι λεπτομέρειες της έκδοσης του 5ετους ομολόγου

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα