Πέμπτη, 28 Νοε.
15oC Αθήνα

Τα γύρισε η Μέρκελ: Μας είπε και αξιόπιστους μας είπε και οτι θα μας βοηθήσει

– “H Γερμανία, θα υποστηρίξει την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης και τη μείωση του επιτοκίου για τα ελληνικά χρέη”
– Το βλέμμα είναι στραμένο στην Πορτογαλία που περνά δύσκολες ώρες
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Θέλω να αναφέρω, ότι στην προκαταρκτική Σύνοδο της 11η Μαρτίου, η Ελλάδα μας παρουσίασε κατά αξιόπιστο τρόπο, ότι συνεχίζει τις δομικές μεταρρυθμίσεις» είπε. «Μας ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη είμαστε πρόθυμα να επιδείξουμε αλληλεγγύη και να προβούμε σε μείωση του επιτοκίου».

Αυτές ήταν οι ακριβείς λέξεις που χρησιμοποίησε και διαβεβαίωσε, ότι οι Γερμανοί δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν αβοήθητο στην Ευρώπη. «Ότι καταφέρουμε στην ήπειρό μας, θα το καταφέρουμε από κοινού» πρόσθεσε. «Και προς το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε έναν σώφρονα συνδυασμό κοινών προσπαθειών και αλληλεγγύης».

Το συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, τόνισε, που θα αποφασιστεί σήμερα και αύριο στη βελγική πρωτεύουσα, θα δώσει νέα ώθηση στο ευρώ και την Ευρώπη. «Το 2011 θα γίνει το έτος της εμπιστοσύνης προς το ευρώ» είπε, προκαλώντας τον γέλωτα της αντιπολίτευσης.

‘Ολα στο τραπέζι

Κρίσιμη σύνοδος κορυφής ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στη συνέχεια της παραίτησης του πορτογάλου πρωθυπουργού Σόκρατες και των ραγδαίων εξελίξεων στις αγορές μετά και την υποβάθμιση 30 ισπανικών τραπεζών από τη Moody’s. Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν και οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Οι «27» δεσμεύονται να προχωρήσουν σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Επιπλέον, δεδομένου ότι 24 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ παρουσιάζουν υπερβολικά ελλείμματα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεσμεύονται να συγκρατήσουν τις κρατικές δαπάνες με στόχο ως το 2015 κανένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην έχει δημοσιονομικό έλλειμμα μεγαλύτερο από το 3% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία που επέτυχαν οι Υπουργοί Οικονομικών για τη σκλήρυνση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα, την αυστηρή επιτήρηση, αλλά και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση υπερβολικών ανισορροπιών.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει το «Σύμφωνο για το Ευρώ», μία πρωτοβουλία που ανέλαβαν Γερμανία και Γαλλία και έχει ως στόχο την εναρμόνιση των εθνικών πολιτικών σε θέματα συντάξεων, μισθών, φορολογίας και γενικότερα δημοσιονομικής πολιτικής.

Το Σύμφωνο για το Ευρώ που θεωρείται ένα είδος ανταλλάγματος προς τη Γερμανία προκειμένου να συναινέσει στην αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δημιούργησε εντάσεις με την Ιρλανδία η οποία επιθυμεί να διατηρήσει τη φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων στο 12,5%.

Σε ό,τι αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), στα συμπεράσματά τους οι «27», αφού τονίζουν ότι προέχει «η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη», καλούν για την «ταχεία έναρξη των εθνικών διαδικασιών έγκρισης με στόχο την έναρξη ισχύος του ΕΜΣ από την 1η Ιανουαρίου 2013».

Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, καθώς και τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο Eurogroup της 21ης Μαρτίου για τα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ”άλωση” της Πορτογαλίας από το ”ιππικό” της τρόικας

Μέρες Ελλάδας ζεί η Πορτογαλία – ‘Ενα βήμα πριν την “σφιχτή” αγκαλιά της Τρόϊκας – Αγωνία στην Αθήνα

“Δεν θα αποφύγει ένα μνημόνιο η Πορτογαλία” – Ο οικονομολόγος Δ.Χιόνης αναλύει στο Newsit τις τελευταίες εξελίξεις

Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες – Πετροπόλεμος διαδηλωτών-αστυνομίας

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε