Οικονομία

Τα … κεφάλια μέσα! Καμία αλλαγή στην έκτακτη εισφορά και νέες μειώσεις σε μισθούς συντάξεις

- Νέες απειλές από ΔΝΤ και δανειστές πριν καν έρθουν για τη νέα αξιολόγηση στην Αθήνα
- Όχι μείωση αλλά παράταση ως και το 2016 της έκτακτης εισφοράς
- Το ΔΝΤ “βλέπει” νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ως τις εκλογές
- Μόνο με... θαύμα θα επιτρέψει η τρόικα μειώσεις φόρων στην Ελλάδα

Την ώρα που ο νέος υπουργός Οικονομικών ορκιζόταν το ΔΝΤ δια του Π. Τόμσεν ενημέρωνε για τις προθέσεις του μέσω της έκθεσής του για την Ελληνική Οικονομία.
Κάπως έτσι φάνηκαν και οι προθέσεις της τρόικας ενόψει της νέας επίσκεψης στη χώρα μας.
Κάπως έτσι φάνηκε ότι η τρόικα επιστρέφει με τρία μεγάλα “όχι” στις αποσκευές της.

Τα τρία “όχι” και οι απειλές της τρόικας

Το πρώτο όχι είναι στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς. Η κυβέρνηση αυτό το έχει διαβλέψει και θα επιχειρήσει να πείσει τους τροικανούς ότι μπορεί έστω να μειωθεί. Όπως και να έχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η έκτακτη κατά τα άλλα εισφορά ήρθε για να μείνει ακόμη δύο χρόνια, μέχρι το τέλος του 2016.

Το δεύτερο όχι των τροικανών έχει να κάνει με τη μείωση των συντελεστών σε έμμεσους και άμεσους φόρους. Τα έσοδα πρέπει να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και κάπως έτσι από ένα όχι πρόκειται να εισπράξει το νέο οικονομικό επιτελείο τόσο ως προς τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο και ως προς τη μείωση των φόρων στα καύσιμα.
Παράλληλα και σε ότι έχει να κάνει με την πιθανότητα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις η έκθεση του ΔΝΤ λέει πολλά.
Για να μην υπάρξουν νέες μειώσεις και μάλιστα σχετικά άμεσα, ως το καλοκαίρι του 2016 η οικονομία θα πρέπει να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 4%, κάτι που θεωρείται απίθανο και έτσι θα πρέπει να διατηρηθεί η ίδια αυστηρή πολιτική.
Πολιτική η οποία όμως δεν διασφαλίζει τίποτε και έτσι η απειλή για νέες μειώσεις μένει.

Προκαταβολή και αυξήσεις φόρων

Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω μένουν ως έχουν και όλες οι προϋποθέσεις για την είσπραξη των φόρων και έτσι με στόχο 1,3 δισ. από φόρους έρχεται άμεσα και η προκαταβολή των φόρων που θα οδηγήσει στην τριπλή κλοπή, δηλαδή στη φορολόγηση για τα εισοδήματα του 2014, του 2015 και της προκαταβολής φόρου για το 2016.

Παράλληλα για την περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 έως και το τέλος του 2017 πρέπει να εφαρμοστούν δημοσιονομικά μέτρα, που ξεκινούν από 3 δισ. και θα μπορεί να φτάσουν και στα 8,8 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα δεν αποκλείονται και νέες πιέσει σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΦΠΑ καθώς το ΔΝΤ λέει ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες ευνοϊμένων που πληρώνουν λιγότερους φόρους και έτσι δεν αποκλείεται να τεθεί θέμα νέας αυξησης στον ΦΠΑ στην εστίαση.

Ούτε λίγο ούτε πολύ μέσα στη διετία 2015 – 2017 με βάση την έκθεση του ΔΝΤ προβλέπονται επιπλέον 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα