Το σκηνικό, παρά την αλλαγή κυβέρνησης, γνώριμο. Τα σενάρια για έξοδο της χώρας από το ευρώ δίνουν και παίρνουν.
Για μια ακόμη φορά οι εταίροι διαπιστώνουν αστοχίες τόσο στην τήρηση του προγράμματος, αλλά και στο ίδιο το πρόγραμμα.
Ξανά η πίεση μεταφέρεται στη χώρα η οποία θα πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα και ταυτόχρονα για να “πεισθεί” η Ελλάδα να λάβει τα μέτρα-εγγυήσεις τίθεται θέμα παραμονής στο ευρώ…
Το γνωστό “δίλημμα” μπαίνει και πάλι ενόψει μέτρων.
Όλα δείχνουν ότι στην έκθεση της τρόικας θα διαπιστωθεί μεγάλη υπάρχει έλλειμμα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, κάποιοι το ανεβάζουν στα 2,6 δισ. Παράλληλα υπάρχει έντονη ανησυχία για το εάν τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση θα θεωρηθούν μόνιμου χαρακτήρα από τους ελεγκτές, εάν δηλαδή θα εγκριθούν και θα ανάψει το πράσινο φως ή εαν θα ζητηθούν άλλα, σαφώς πιο δυσβάσταχτα.
Με τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα ανοιχτά φτάνει στην Αθήνα ο Ζ.Μ. Μπαρόζο. Η πρώτη επίσκεψη του του προέδρου της Κομισιόν απ’ την αρχή της κρίσης ερμηνεύεται σαφώς ως ένα μήνυμα στήριξης προς τη χώρα έναντι όλων όσοι μιλούν για έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, αλλά η ίδια επίσκεψη δεν μπορεί να έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα.
Θεωρείται δεδομένο ότι στην αυριανή συνάντηση ο Αντώνης Σαμαράς θα ακούση από τον Μπαρόζο την “κλασική” πλέον έκφραση των Ευρωπαίων “βοηθήστε τον εαυτό σας”.
Με άλλα λόγια και ενώ αυτή την ώρα όλα δείχνουν ότι αρχίζει να συζητείται και νέα αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά και ανάγκη επιμήκυνσης ώστε να βγει η χώρα απ’ την διαρκή ύφεση, οι εταίροι απαιτούν για να προχωρήσουν απτές αποδείξεις της πρόθεσης της Ελλάδας για ριζικές αλλαγές.
Στο πλαίσιο αυτό κάποιοι ερμηνεύουν ως μήνυμα τη χθεσινή ανακοίνωση συγχώνευσης των οργανισμών (προαπαιτούμενο για την τρόικα), αλλά και τις άμεσες αποκρατικοποιήσεις που αναμένεται να γίνουν εντός του Αυγούστου.
Η απόκλιση από τους στόχους με βάση το πρόγραμμα είναι περί τα 30 δισ. έτσι θα χρειαστούν δραστικές πολιτικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες
Τόσο ένα πιθανό νέο “κούρεμα” που αναμένεται να κοστίσει περί τα 30 δισ. ευρώ, όσο και η όποια επιμήκυνση η οποία μετριέται επίσης σε δεκάδες δισ. ευρώ κόστος για τους εταίρους θα κοστίσει και στους Έλληνες.
Είναι προαπαιτούμενη η κατά γράμμα τήρηση των όρων του μνημονίου. Όλων των μέτρων δηλαδή παρά το γεγονός ότι είναι οριζόντια και υφεσιακά.
Μέτρα που μεταφράζονται σε 14,5 δισ. τα επόμενα δυόμισι χρόνια, αλλά και σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αποκρατικοποιήσεις και εκποίηση περιουσίας.
Διαβάστε επίσης: