Οικονομία

Τα μυστικά του σήριαλ της ελληνικής δόσης

''Εάν δεν επιτευχθούν οι απαιτούμενοι στόχοι, τότε θα αναλάβουμε επιπλέον μέτρα το 2014'' δήλωσε μέλος της ελληνικής κυβέρνησης στους Financial Times για την ''σαπουνόπερα'' της τρόικας.

Η Ελλάδα έλαβε μία απροσδόκητη στήριξη την Κυριακή όταν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας στήριξε με σαφήνεια το ανεπίσημο αίτημα της χώρας προς τους πιστωτές της για επιμήκυνση του προγράμματος λιτότητας.

Το αίτημα του Jean-Marc Ayrault, να δοθεί στην Αθήνα μια ανάσα για να ολοκληρώσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές της μεταρρυθμίσεις, διατυπώνεται ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών παλεύουν να οριστικοποιήσουν ισοδύναμες περικοπές αφού η τρόικα απέρριψε τις προηγούμενες προτάσεις ως «πολύ ήπιες», σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι περικοπές εντάσσονται σε ένα πακέτο μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 6% του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο η Ελλάδα παλεύει να ολοκληρώσει από τότε που εξελέγη η νέα κυβέρνηση συνασπισμού τον Ιούνιο.

Από τότε, οι ελεγκτές της τρόικας από την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές την Αθήνα ζητώντας όλο και πιο αυστηρά μέτρα ώστε να επιτευχθεί ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μέχρι το 2014 και να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Τα ελληνικά ΜΜΕ αποκαλούν τις διαπραγματεύσεις – που διεξάγονται ακόμη και με νυχτερινές συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών και με εσπευσμένες αποχωρήσεις από ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ – «σαπουνόπερα της τρόικας».

«Η τρόικα έπρεπε να ανεχθεί τις προσπάθειες των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων να αναβάλουν, να εξασθενίσουν και να παραπλανήσουν αναφορικά με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κατά συνέπεια η πίεση είναι απολύτως κατανοητή» αναφέρει πρώην οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν Έλληνες αξιωματούχοι, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης κ. Γιάννης Στουρνάρας, βρέθηκε σε μία «βραχύβια αντιπαράθεση» με την τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα, αρνούμενος να προχωρήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Στη συνέχεια, οι επικεφαλής του κλιμακίου αποχώρησαν δίνοντας στην Αθήνα μία επιπλέον εβδομάδα να οριστικοποιήσει τα ισοδύναμα μέτρα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ανεπισήμως διεκδικεί διετή επιμήκυνση σε συζητήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, ελπίζοντας ότι θα καθοδηγήσει μία μέτρια οικονομική ανάπτυξη από το 2016. Η ύφεση της χώρας είναι πιο βαθιά από ότι είχε προβλεφθεί – η οικονομία προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά περίπου 7% και περαιτέρω 1,5% το 2013 – και υποστηρίζει ότι αυτό προκαλεί πρωτοφανείς κακουχίες για τους απλούς Έλληνες.

Οι αντιδράσεις στο νέο γύρο περικοπών – με τον οποίο θα μειωθούν περαιτέρω κατά 20%-30% οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων – ήδη οξύνονται με τα εργατικά συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων να ετοιμάζονται για 24ωρη απεργία την Τετάρτη.

Μία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά καταγγελία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, προηγείται με μικρή διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Αρκετές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, που ενισχύεται σταθερά με στήριξη από νεόπτωχους ψηφοφόρους, βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Παρόλα αυτά, η δέσμευση του κ. Ayrault συνοδεύεται από την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, επισημαίνοντας την εκτεταμένη ενόχληση των Ευρωπαίων εταίρων για την αποτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή συλλαμβάνοντας και καταδικάζοντας μεγάλους φοροφυγάδες.

Η Ελλάδα υποσχέθηκε στην τρόικα ότι θα αντλήσει επιπλέον 2 δισ. ευρώ από άμεση φορολογία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, χωρίς να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα όπως φορολογική αμνηστία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τις νομικές διαδικασίες ώστε οι φοροφυγάδες που έχουν καταδικαστεί να αναγκάζονται να πληρώσουν προτού τους επιτραπεί να ασκήσουν έφεση» δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος. Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για τα ισοδύναμα μέτρα. «Εάν οι προτάσεις μας χαρακτηριστούν και πάλι πολύ ήπιες και δεν επιτευχθούν οι απαιτούμενοι στόχοι, τότε θα αναλάβουμε επιπλέον μέτρα το 2014» δήλωσε.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα