Είναι συνολικού προϋπολογισμού 12.776.236 ευρώ και η χρηματοδότησή τους καλύπτεται κατά 50% από την ΕΕ, 20% από το ελληνικό κράτος και 30% από ιδιώτες-φορείς που συμμετέχουν.
Αναλυτικότερα, τα προγράμματα που κρίνονται ως επιλέξιμα για τελική έγκριση από την ΕΕ αφορούν στην προώθηση φρέσκων φρούτων σε Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ουγγαρία, με επικεφαλής τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, συνολικού προϋπολογισμού 4.394.598 ευρώ. Δεύτερον, στην προώθηση Καλαθιού Προϊόντων (Λάδι ΠΓΕ, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου κ.α.) σε Γερμανία, Βέλγιο και Ελλάδα, με επικεφαλής την ΕΑΣ Καβάλας, συνολικού προϋπολογισμού 3.395.000 ευρώ. Τρίτον, στην προώθηση μεταποιημένων προϊόντων με βάση το ρύζι σε ΗΠΑ, Ρωσία, Νορβηγία, με επικεφαλής την εταιρία ΕΥ.ΓΕ Πιστιόλας, συνολικού προϋπολογισμού 3.395.000 ευρώ. Και τέταρτον, δράσεις ενημέρωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών ΠΟΠ/ΠΓΕ στην εσωτερική αγορά, με επικεφαλής τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, συνολικού προϋπολογισμού 1.591.638 ευρώ.
Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε πως η εξωστρέφεια της πρωτογενούς παραγωγής είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- «είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε».
«Οι εξαγωγές των γεωργικών μας προϊόντων», πρόσθεσε, «χρόνο με το χρόνο αυξάνονται. Πιστεύω πως αν συνεχίσουμε έτσι, παραγωγοί και πολιτεία να εργαζόμαστε από κοινού, θα μειώσουμε και άλλο την ψαλίδα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γερμανικά σχέδια για αύξηση των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κοσμοσυρρόη για προϊόντα χωρίς μεσάζοντες στην Ξάνθη (VIDEO)