Η ώρα της περιβόητης επαναδιαπραγμάτευσης έφτασε. Και ο δρόμος δε θα είναι εύκολος για την κυβέρνηση. Οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν στην Αθήνα με… άγριες διαθέσεις, για να τονίσουν τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Αθήνα.
Η διπλή προεκλογική περίοδος προκάλεσε… ραστώνη και σημαντικές αποκλίσεις ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή. Συγχρόνως, όμως, έμειναν στο… ράφι και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε, σύμφωνα με το μνημόνιο, να έχουν γίνει μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει μέχρι στιγμής μόνο 10 από τους 71 στόχους που είχαν τεθεί! Αν αυτό επιβεβαιωθεί από την επιθεώρηση, τότε δεν αποκλείεται να ζητηθούν κι άλλα μέτρα, μέσα στον Αύγουστο! «Οι χώρες που υλοποιούν το πρόγραμμα έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν ελαφρύνσεις. Οι χώρες που δεν το υλοποιούν, πρέπει να περιμένουν περισσότερα μέτρα» διεμήνυσε πηγή του ΔΝΤ.
Όλα αυτά κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις του νέου οικονομικού επιτελείου με την τρόικα. Η οποία με την άφιξή της στην Ελλάδα, θα κάνει την απογραφή της και αφού βρει τι δεν έχει γίνει, τότε θα καθίσει στο τραπέζι με την κυβέρνηση για μια παρτίδα σκληρού πόκερ!
Το θέμα είναι τι θα δώσει η ελληνική πλευρά. Τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά. Και πολλά απ’ όσα έπρεπε να έχουν γίνει έως το τέλος Ιουνίου δε συμβαδίζουν με την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Εξάλλου, είναι στον… αέρα και η λήψη μέτρων 11,5 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012-2014.
Το πιο ισχυρό «χαρτί» της ελληνικής πλευράς είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Θα γίνει δηλαδή ό,τι είχε δεσμευθεί η Αθήνα να γίνει έως τέλος Ιουνίου, θα αποκρατικοποιηθούν μεγάλες εταιρίες όπως ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC. Η διαδικασία είχε «παγώσει» αλλά τώρα… τρέχουμε.
Επίσης, τα στελέχη της κυβέρνησης στέλνουν μηνύματα στην τρόικα με αυτά που θέλουν να ακούσουν. Η μαγική φράση είναι «διαρθρωτικές αλλαγές». Πρώτα απ’ όλα το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να καταργεί φοροαπαλλαγές. Σε προτεραιότητα και οι συγχωνεύσεις οργανισμών, που μοιραία θα φέρουν απολύσεις, καθώς και τα μέτρα εκσυγχρονισμού των δημοσίων προμηθειών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η διευκόλυνση της αδειοδότησης επιχειρήσεων.
Με την ύφεση άνω του 6% θεωρείται δύσκολο η τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα. Θα ζητήσει όμως να μάθει που θα βρεθούν τα 11,6 δισ. ευρώ του μεσοπρόθεσμού, που έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί.
Θα θελήσει επίσης να ενημερωθεί για το τι έγινε με τη δέσμευση για περικοπές 12% στα ειδικά μισθολόγια. Υπό… κανονικές συνθήκες, οι μειώσεις θα ίσχυαν από τον Ιούλιο!
Οι τροϊκανοί θα συναντηθούν την Τρίτη ή την Τετάρτη με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Γι’ αυτή τη συνάντηση προετοιμαζόταν το οικονομικό επιτελείο όλο το Σαββατοκύριακο, με το σπίτι του πρωθυπουργού στην Κηφισιά να μετατρέπεται σε Μέγαρο Μαξίμου και… υπουργείο Οικονομικών!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μέσα από τις αποφάσεις της Συνόδου μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος κατά 50 δισ
Στα χέρια ιδιωτών ΟΣΕ και θυγατρικές τραπεζών με διαδικασίες εξπρές