Τώρα οι ελπίδες μετατίθενται σε άλλες δύο ενέργειες. Η πρώτη είναι τυχόν συνάντηση (δεν είναι σίγουρο ότι θα πραγματοποιηθεί) των επικεφαλής των τεσσάρων (Ντράγκι, Γιούνκερ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ) ώστε να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ και να έρθουν στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα με στόχο να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση ως το τέλος Μαρτίου και η δεύτερη η λήψη απόφασης στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Πάντως, τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε ορισμένους Ευρωπαίους, προβληματίζει η σκληρή στάση του ΔΝΤ με αποτέλεσμα να τείνουν προς το συμπέρασμα ότι τελικά εντός του Ταμείου υπερίσχυσε η πρόταση που είχε εκφράσει ο επικεφαλής του γραφείου του στην Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν για απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και η παραμονή του μόνο με συμβουλευτικό ρόλο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μία δεύτερη ερμηνεία είναι πως το ΔΝΤ επιμένει στην πολύ σκληρή στάση του για να εξασφαλίσει κάποιες εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους κατά τα πρότυπα του 2012 για την υλοποίηση του προγράμματος και προπαντός τη ρύθμιση που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.
Κι αυτό γιατί όπως εκτιμάται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, με τον παροξυσμό και της προσφυγικής κρίσης, αδυνατεί να λάβει τέτοια μέτρα που ζητά το ΔΝΤ και επομένως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για τη ρύθμιση του χρέους.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ο Τόμσεν με άρθρο στο μπλογκ (προκάλεσε την οργή ακόμα και του Ντάσελμπλουμ) είχε υποστηρίξει ότι αν δεν ληφθούν πιο σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν πιο γενναίες αποφάσεις για τον περιορισμό του βάρους του χρέους.