Τι προβλέπει στο σχέδιο της Lamda Development
Τη δημιουργία πάρκου έκτασης 2 εκατομμυρίων τ.μ. -ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα παγκοσμίως- υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, ένα αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, με ελεύθερη πρόσβαση όλων των παραπάνω στο κοινό, καθώς και τουριστικές υποδομές, δημιουργώντας έτσι έναν προορισμό που αναμένεται να προσελκύσει 1.000.000 επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα, περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο για το Ελληνικό.
Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά η εταιρεία, το επενδυτικό πλάνο είναι ύψους 7 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει περίπου 15.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων θα δημιουργηθούν 50.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα φορολογικά έσοδα που θα έχει το Δημόσιο σε ετήσια βάση, όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ακίνητο έχει τρεις φορές και πλέον το μέγεθος του Μονακό, δύο φορές και πλέον το μέγεθος του Hyde Park του Λονδίνου και σχεδόν δύο φορές το μέγεθος του Central Park στη Νέα Υόρκη.
Αναφορικά με τα αναπτυξιακά οφέλη. Νέες επενδύσεις, θέσεις εργασίας, συμβολή στο ΑΕΠ:
– Πέρα από το τίμημα, το οποίο θα συμβάλει άμεσα στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, αναμένεται μέσα από την αξιοποίηση να υλοποιηθούν σειρά επενδύσεων με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά οφέλη για την οικονομία της Αθήνας και της χώρας. Υπολογίζεται ότι καθ΄όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του ακινήτου αναμένεται να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ.
– Θα υπάρξει σημαντική τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας με σημαντικά οφέλη σε παραπλήσιους κλάδους, ενώ κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της λειτουργίας της ανάπτυξης του ακινήτου, θα δημιουργηθεί ένας αρκετά υψηλός αριθμός νέων θέσεων εργασίας.
– Η πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ έδειξε ότι μέσα από την προτεινόμενη αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού σε συνδυασμό με τη συντονισμένη άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης και επένδυσης, η άνοδος του ΑΕΠ και η ενίσχυση της απασχόλησης μπορεί να είναι σημαντική και μόνιμη. Συγκεκριμένα, έως το 2025 αναμένεται να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 1,2% και να δημιουργηθούν σταδιακά 35.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου ανάλογος αριθμός θέσεων εργασίας αναμένεται να δημιουργηθεί κατά τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
– Επιπλέον, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική η μεσοπρόθεσμη συμβολή στην άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και στα ιδιωτικά και δημόσια εισοδήματα που θα προκληθεί από την αξιοποίηση της περιοχής και την εισροή πόρων από το εξωτερικό.
– Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, αν δεν παραχωρηθεί η περιοχή του Ελληνικού, η αναγκαία δημοσιονομική πολιτική, που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την κάλυψη του ελλείμματος που θα προκύψει, θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% τα δύο πρώτα χρόνια. Επιπλέον, οι ίδιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η μη παραχώρηση της περιοχής οδηγεί σε απώλεια περίπου 14.500 θέσεων εργασίας κατ΄έτος τα δύο πρώτα χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σοβαρή εμπλοκή με το Ελληνικό! 430 εκατ. ευρώ προσέφερε ο Όμιλος Λάτση – 700 εκατ. ζητά το ΤΑΙΠΕΔ
Κρύβουν το Boeing για να το χρησιμοποιήσουν ως πύραυλο κρουζ; – Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τoν πιλότο
Επιχείρησαν να αλλοιώσουν την ψηφοφορία για το ελληνικό σήμα
Επιμένει ο Μηταράκης ότι η προσφορά για το Ελληνικό είναι χαμηλή