Οικονομία

Της Άγκελας έγινε πάλι στη Σύνοδο κορυφής

Ό,τι ήθελε το πήρε για ακόμη μια φορά η Γερμανίδα Καγκελάριος. Η Άγκελα Μέρκελ πέτυχε ό,τι ήθελε τόσο στην εποπτεία των τραπεζών, όσο και για το κονδύλι που θα αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των χωρών. Όλα πήγαν πίσω, για ακόμη μια φορά οριστικές αποφάσεις δεν πάρθηκαν και οι ηγέτες συμφώνησαν να “κουρέψουν”τις προσδοκίες τους...

Κάπως έτσι η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε πολύ ικανοποιημένη, απ’ όλα όσα συμφωνήθηκαν ή … αναβλήθηκαν για άλλη φορά:
«Συμφωνήσαμε έναν οδικό χάρτη για τη μελλοντική ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης και συζητήσαμε τις διάφορες σημαντικές παραμέτρους. Είχαμε κάποιες επιτυχίες τις προηγούμενες ημέρες για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ. Από τη μία πλευρά η απόφαση της εκταμίευσης για την βοήθεια προς την Ελλάδα. Ήταν αξιοσημείωτο ότι σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε, ότι επιτέλους μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και να κάνει τα απαραίτητα τελευταία βήματα, όπως για παράδειγμα η φορολογική μεταρρύθμιση», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέϊ ανακοίνωσε το βράδυ ότι τον Ιούνιο του 2013 θα υποβάλει ένα πρόγραμμα δράσεων, για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την πρόταση για τον ενιαίο μηχανισμό το 2013.

Γενικότερα… όλα πάνε για αργότερα…

Οι 27 αρχηγοί μελέτησαν επί εννέα ώρες τρόπους για να ενισχυθεί η ευρωζώνη που αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Στα συμπεράσματά τους, δεν επεκτείνονται πλέον πέραν των ευρωεκλογών του 2014 και δεν αναφέρουν πλέον την πιθανότητα να εφοδιαστεί η ευρωζώνη με ένα είδος εμβρύου ενός κοινού προϋπολογισμού.

Η ιδέα ήταν να υπάρξει ένα κονδύλι για να αντιμετωπίζονται τα σοκ που πλήττουν ορισμένες χώρες που αντιμετωπίζουν συγκυριακά οικονομικά προβλήματα, όμως τελικά δεν εγκρίθηκε.

“Καμιά πόρτα δεν έχει κλεισει”, δήλωσε πάντως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας πως “τα κράτη μέλη αποφάσισαν να επικεντρωθούν σ’ αυτό που μπορεί να γίνει αμέσως”.

Η έννοια του εμβρυακού κοινού προϋπολογισμού παραμένει πάντως έμμεσα σε ένα άλλο μέτρο: τις “συμφωνίες συμβόλαια” που τα κράτη θα μπορούν να κάνουν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις οποίες θα δεσμεύονται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για οικονομικά κίνητρα.

Για τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αυτά τα συμβόλαια θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, αντί να είναι αποκλειστικά εργαλεία δημοσιονομικής πειθαρχίας. “Δεν πρόκειται για συμβόλαια που θα είναι απλώς αφιερωμένα σε κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες”, τόνισε.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επωφελήθηκαν από τη σύνοδο κορυφής για να καθορίσουν τα επόμενα στάδια της τραπεζικής ένωσης την οποία εύχονται και η οποία περνάει κατά πρώτο λόγο από τον τραπεζικό επόπτη, που δρομολογήθηκε από την προηγουμένη.

Εξέφρασαν την ευχή να βρεθεί μια συμφωνία ως τον Ιούνιο του 2013 για την εγκαθίδρυση σε εθνικό επίπεδο ενός μηχανισμού διευθέτησης των τραπεζικών κρίσεων και ενός μηχανισμού εγγύησης των καταθέσεων.

Διαβάστε επίσης:
Ανάσα για την Ελλάδα! Δόση μαμούθ 52,5 δις ενέκρινε το Eurogroup – Τα πρώτα 34,4 την άλλη εβδομάδα!

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα