Ζήτησε την εισαγωγή ενός ευρώ, το οποίο θα μπορεί να “αναπνέει”, χωρίς τις χώρες που δεν του ταιριάζουν, όπως η Ελλάδα και με την ένταξη χωρών που πληρούν τα κριτήρια. Αυτό πρότεινε ο Γερμανός καθηγητής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Passaue Neue Presse”.
Ο Γκέρκε τάσσεται, πάντως, υπέρ της διατήρησης του ευρώ, το οποίο «το χρειάζεται η Γερμανία, αλλά και άλλα κράτη» και υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα σήμαινε αφετηρία υπό πολύ δυσμενέστερες προϋποθέσεις.
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ισπανικών τραπεζών, ο Γερμανός καθηγητής επισημαίνει ότι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα οι πολίτες των χωρών που ασκούσαν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, ενώ τονίζει ότι όλα τα εργαλεία που δημιουργούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης οδηγούν σε μια αναδιανεμητική ένωση. Εκφράζει δε αμφιβολίες σχετικά με το εάν οι τράπεζες στην Ισπανία θα καταφέρουν να παρουσιάσουν κέρδη, προκειμένου να αποπληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν.
Επιφυλακτικός εμφανίζεται και σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, επισημαίνοντας ότι ένας τέτοιος φόρος μπορεί να έχει νόημα, μόνο εάν επιβληθεί παγκοσμίως ή έστω στις μεγάλες αγορές.
Σημειώνει μάλιστα ότι «θα είναι λάθος εάν επιβληθεί σε βάρος των απλών επενδυτών, την ώρα που οι εμπορικές συναλλαγές υψηλής συχνότητας, οι οποίες θα πρέπει να φορολογηθούν, πραγματοποιούνται στη Σιγκαπούρη, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αγωνία στην Κύπρο – Ύστατες προσπάθειες να βρεθούν δάνεια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Schnell, Frau Merkel”: Μη μας αντιμετωπίζετε με αδιάφορα
BBC: Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή
Νάνος η Γερμανία χωρίς το ευρώ