Οικονομία

Το ευρώ υπό κατάρρευση -Τρισέ: Η μεγαλύτερη κρίση απο τον β’ παγκ. πόλεμο

- Στο 1,23 του δολαρίου κατρακύλησε το ευρώ θυμίζοντας μέρες “Lehman Brothers”
- Σκληρή λιτότητα στους επόμενους “αδύναμους κρίκους”, Ισπανία και Πορτογαλία 
- Συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin, σήμερα και αύριο

Για τη χειρότερη κρίση στην Ευρώπη μεταπολεμικά μίλησε ο Ζαν Κλοντ Τρισε χτυπώντας “καμπανάκι” για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ευρώ.  Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα μιλώντας στο Spiegel είπε οτι “χρειαζόμαστε βελτιωμένους μηχανισμούς για να προλαμβάνουμε και να τιμωρούμε τις παραβάσεις. Χρειαζόμαστε αποτελεσματική εφαρμογή του αμοιβαίου ελέγχου, χρειαζόμαστε αποτελεσματικές κυρώσεις για όποιον παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης” . 

Την ίδια ώρα, η  καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην Suddeutsche Zeitung λέει ότι η Ευρώπη περνά τις πιο δύσκολες στιγμές εδώ και δεκαετίες. Η κ. Μέρκελ ομολογεί ότι υπήρξαν αστοχίες καθώς η νομισματική ενοποίηση δεν ήταν ποτέ πραγματική οικονομική σύγκλιση. 

“Το πρόβλημα είναι προπαντώς τα υψηλα ελλείμματα ορισμένων κρατών – μελών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να βάλουν τάξη στα δημόσια οικονομικά τους και προσπαθήσουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Την αποφασιστικότητα προς τούτο δεν πρέπει να τη δείξουν οι ασθενέστεροι, αλλά οι πιο ισχυροί, προκειμένου αυτό το εγχείρημα να έχει επιτυχία” αναφέρει. 

“Δεν διακυβεύεται μόνο το ευρώ. Από την ενδυνάμωση του κοινού νομίσματος κρίνεται και η ίδια η ευρωπαϊκή Ιδέα. Αν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη” τονίζει η Μέρκελ. 

Μόλις μία εβδομάδα μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης του ευρώ από τους ευρωπαίους ηγέτες, το κοινό νόμισμα βρίσκεται υπό κατάρρευση, αυξάνοντας τους φόβους για το μέλλον της Ευρωζώνης. 

Το ευρώ κατρακύλησε την Παρασκευή στο 1,23 του δολαρίου, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει από την κατάρρευση της Lehman Brothers στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2008, όταν δηλαδή ξεκίνησε η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Δραματική ήταν η πτώση των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων με το δείκτη IBEX στη Μαδρίτη να κατακρημνίζεται κατά 6,64%

Οι τρόποι αποφυγής γενικευμένης οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο, είναι το βασικό θέμα συζήτησης των υπουργών Οικονομικών, στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνεδριάζουν τη Δευτέρα και την Τρίτη αντίστοιχα.

Με την Ευρώπη να έχει ήδη παίξει το “δυνατό χαρτί της” δηλαδή την παρουσίαση του μηχανισμού διάσωσης, η κατάσταση δείχνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκή. Όλοι τώρα τρέμουν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, με τη Moody’s να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας και ενώ αγορές και κερδοσκόποι χτυπούν ανελέητα Ισπανία και Πορτογαλία

Στόχος των αγορών είναι η υποτίμηση του ευρώ πέριξ του 1,20 σε σχέση με το δολάριο ενώ αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ισοτιμία μπορεί να κατέβει και στο 1/1. 

Αυτή την εβδομάδα και η Ισπανιά ανακοίνωσε τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει ποτέ, με πάγωμα μισθών και συντάξεων και περικοπές μισθων δημοσίων υπαλλήλων και κοινωνικών επιδομάτων, ενώ εκτιμάται ότι σιγά σιγά όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα μπουν στο δρόμο της σκληρής λιτότητας. Μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει η Ένωση, τα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα παραμερίζονται με μισθούς, συντάξεις και παροχές υγείας – εργασιακά κεκτημένα χρόνων – να καταργούνται πλέον. 

Ακόμη και στην “ατμομηχανή” της Ευρώπης τη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε τους πολίτες ότι έρχονται δύσκολες ημέρες προειδοποιώντας ότι το γερμανικό κράτος πρέπει να εξοικονομήσει 60 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια. 

Τις εξελίξεις στην Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία και ο αμερικανός προέδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η συνεχόμενη υποτίμηση του ευρώ πλήττει τις αμερικανικές εξαγωγές. Ωστόσο τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί στην κατάρρευση των οικονομιών της Ευρωζώνης ειναι κολοσιαία.

Ανοιχτό αφήνει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο CNN το ενδεχόμενο προσφυγής κατά αμερικανικών τραπεζών και επενδυτικών οργανισμών που “τζόγαραν” διογκώνοντας το ελληνικό χρέος, συμπαρασύροντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Διαβάστε ακόμη: 
“Η πιο σοβαρή απειλή κατά του ευρώ βρίσκεται πίσω μας”

Στρος Καν: “Θα διαδήλωνα κι εγώ αν ήμουν στην Ελλάδα”

“Λυπηρές” οι δηλώσεις του διοικητή της Deutche Bank

Υποβαθμίζει την πτώση του ευρώ η Λαγκάρντ

Πατριωτική προσπάθεια ζητά από τους Πορτογάλους ο Σόκρατες

Ρεν: Σταματήσαμε την ανεξέλεγκη διάδοση της ελληνικής πυρκαγιάς 

Μέτρα λιτότητας και στην Ιταλία

Μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και στη Βρετανια

Ρεπορτάζ του Aljazeera για την κρίση στην ευρωζώνη 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα