”Μπορεί να είναι πληγωμένες, αρά τουλάχιστον συνεχίζουν να πορεύονται. Μέσα στην απόλυτη καταστροφή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι πραγματικός άθλος που οι ελληνικές τράπεζες είναι κερδοφόρες, απ’ όσο τουλάχιστον έδειξαν τα αποτελέσματα κερδών α΄εξαμήνου.
Η ανακεφαλαιοποίηση 50 δισ. ευρώ του κλάδου –που περιλαμβάνει ένα κομμάτι κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι διατηρούν τον έλεγχο- έχει βοηθήσει αποκαθιστώντας κάποια αξιοπρέπεια στους ισολογισμούς τους. Τα επίπεδα του ελληνικού ιδιωτικού χρέους είναι σχετικά χαμηλά (σε αντίθεση με τα κρατικά). Αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες ανάκαμψης.
Στην Ελλάδα δεν προκάλεσαν οι τράπεζες την χρηματοπιστωτική κατάρρευση, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, για παράδειγμα. Αλλά η μακροπρόθεσμη ανάκαμψή τους εξαρτάται αναπόφευκτα από την υγεία του κράτους.
Τα αποτελέσματα των τεσσάρων τραπεζών που έχουν επιβιώσει από την κρίση –Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς- δείχνουν ότι οι προβλέψεις για δανειακές ζημιές παραμένουν υψηλές στο περίπου 20% με 30% των δανειακών βιβλίων, χωρίς πολλές ενδείξεις ότι αυτή η αυξανόμενη τάση, τελειώνει. Αν και ο ρυθμός της διολίσθησης της ελληνικής οικονομίας επιβραδύνεται, και πάλι εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 4,2% φέτος.
Δύο είναι τα ερωτήματα που πρέπει να τίθενται όταν εξετάζεται ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος. Το ένα είναι κατά πόσον θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Η ανακεφαλαιοποίηση έχει προσφέρει στις τράπεζες έναν συντελεστή κοινού μετοχικού κεφαλαίου tier one μεταξύ 9% και 14%, επίπεδο το οποίο δεν προσιδιάζει στο χειρότερο σενάριο. Οι ιρλανδικές τράπεζες έδειχναν να έχουν εντυπωσιακή κεφαλαιακή επάρκεια μετά την διάσωση των 65 δισ. ευρώ.
Αυτή όμως ίσως δεν επαρκέσει αν οι στάσεις πληρωμών στεγαστικών δανείων μετατραπεί σε πλημμύρα. Η BlackRock διεξάγει αναθεώρηση των κεφαλαιακών εκτιμήσεων του 2011 για τις ελληνικές τράπεζες. Τα συμπεράσματά της, που αναμένονται φέτος, θα είναι κρίσιμης σημασίας για να ξεκαθαριστούν τα επενδυτικά σενάρια στον κλάδο.
Το άλλο ερώτημα είναι κατά πόσον θα χρειαστεί μια ακόμη δραστική αναδιοργάνωση χρέους στην Ελλάδα, όπου επίκειται ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Οσο οι επενδυτές δεν μπορούν να πουν με σιγουριά ότι η χώρα έχει βγει από τα βάθη της κρίσης, το ίδιο θα ισχύει και για τον τραπεζικό της κλάδο. Το κλειστό κύκλωμα τραπεζών/κράτους στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη διαλυθεί”.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή Euro2day