Οικονομία

Το ναυάγιο με ΔΕΠΑ βύθισε το Χρηματιστήριο

Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση, με την αγορά να διασπά καθοδικά τα επίπεδα των 950 μονάδων, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 19ης Απριλίου.

O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε στις 939,78 μονάδες σημειώνοντας απώλειες σε ποσοστό 4,69%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 925,81 μονάδες, όταν σημείωνε απώλειες έως και 6,11%.

Η εμπλοκή στην προσπάθεια αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ δημιούργησε κλίμα για ρευστοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, μεγάλη μερίδα των επενδυτών παρουσιάζεται επιφυλακτική εν αναμονή της αυριανής διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και των warrants της Alpha Bank, αλλά και της διαπραγμάτευσης των μετοχών και του δικαιώματος της τραπέζης Πειραιώς.

Αύριο εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 10.388.636.364 μετοχές της Alpha Bank που προήλθαν από την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου, καθώς και των 1.233.532.918 παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (warrants) της τράπεζας, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Επίσης επαναδιαπραγματεύονται οι μετοχές της Πειραιώς . Το σύνολο εισηγμένων μετοχών της Πειραιώς που προκύπτει από το reverse split και είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 114.332.657 μετοχές, με τελική ονομαστική αξία μετοχής 0,30 ευρώ -μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου- και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής 1,71 ευρώ, ενώ ξεκινά και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τιμή στα 0,38 ευρώ.

Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από την 11η Ιουνίου 2013 έως και την 25η Ιουνίου 2013, ενώ η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Χ.Α. ορίζεται από την 11η Ιουνίου 2013 έως και την 18η Ιουνίου 2013.

Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα να σημαντικό ποσοστό της πτώσης του Γενικού Δείκτη, κατά περίπου 2%, οφείλεται στην αφαίρεση της μετοχής της Τραπέζης Κύπρου από τους δείκτες, σε μηδενική τιμή. Και στην πτώση του δείκτη ενσωματώνεται και η διαφορά της τιμής της Κύπρου, η διαπραγμάτευση της οποίας σταμάτησε στα 0,207 ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 55,02 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 4,79%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,51%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της Ιντραλότ (+2,55%), της Μυτιληναίος (+0,84%) και της Frigoglass(+0,20%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ (-6,09%), της Alpha Bank (-5,59%), της ΜΕΤΚΑ (-4,29%), της Coca Cola HBC(-4,24%) , των ΕΛΠΕ (-3,73%) και της Motor Oil (-3,65%)

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε σε ποσοστό 2,80%, στα 4,16 ευρώ, κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου (4,29 ευρώ).

Από τους επιμέρους δείκτες οριακή άνοδο κατέγραψε μόνο ο δείκτης των Πρώτων Υλών (+0,04%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-5,03%), των Τροφίμων (-4,20%),του Πετρελαίου (-3,69%) και των Τραπεζών (-2,76%).

Ανοδικά κινήθηκαν 49 μετοχές, 87 πτωτικά και 25 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Forthnet +19,59%, Μπουτάρης (κ) +18,37%, Νάκας +18,11% και Καθημερινή +17,79%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Πήγασος -20,00%, Pasal -18,33%, Compucon-17,14% και ΑΘΗΝ’Α -16,57%.

Διαβάστε επίσης: 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΔΥΠΑ: Απαραίτητη η ενεργοποίηση των προπληρωμένων καρτών για πρόσβαση σε επιδόματα και παροχές
Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 50% του ποσού κάθε καταβαλλόμενου επιδόματος, ενώ το υπόλοιπο δαπανάται αποκλειστικά μέσω της χρήσης της προπληρωμένης κάρτας
Woman hand consumer using creadit card and laptop
Κομισιόν: Αυτή είναι η Λευκή Βίβλος για την άμυνα, τι θα ισχύσει για τις εθνικές ρήτρες διαφυγής - Παράθυρο για επέκταση πέρα από τα 4 έτη και για δαπάνες άνω των 650 δισ. ευρώ
Τίθεται ανώτατο όριο 1,5% του ΑΕΠ για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, για τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από φέτος
Η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάγια Κάλλας και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος Άντριους Κουμπίλιους παρουσιάζουν τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες