Πέμπτη, 4 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Το σχέδιο αντιμετώπισης απότομης κατάρρευσης τραπεζών

Το σχέδιο αντιμετώπισης απότομης κατάρρευσης τραπεζών

”Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα μπορούμε να κλείνουμε μία τράπεζα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο” δήλωσε ο Γ. Άσμουσεν, απερχόμενο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε άρθρο των Financial Times.

«Λαβύρινθος» η εκκαθάριση ευρωτραπεζών

Εντείνονται οι φόβοι ότι το προτεινόμενο καθεστώς τραπεζικής ένωσης θα είναι υπερβολικά γραφειοκρατικό ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί την απότομη κατάρρευση ενός διακρατικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού.

Βάσει των τελευταίων προτάσεων, για κάθε εκκαθάριση τράπεζας ενδέχεται να χρειάζεται η συμβολή 126 διαφορετικών ατόμων, ενώ θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, όταν οι αγορές θα είναι κλειστές. Ανώτατοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η προτεινόμενη διαδικασία θα είναι πολύ δυσκίνητη.

για κάθε εκκαθάριση τράπεζας ενδέχεται να χρειάζεται η συμβολή 126 διαφορετικών ατόμων, ενώ θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, όταν οι αγορές θα είναι κλειστές

Η ανάλυση των Financial Times για τη διαδικασία εκκαθάρισης ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού που δραστηριοποιείται σε τρεις χώρες αποκαλύπτει τον λαβύρινθο των διαδικασιών που απαιτείται. Στο χειρότερο σενάριο όπου βασικοί αξιωματούχοι διαφωνούν, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως και 9 πάνελ με 143 ψήφους συνολικά, ενώ στο τέλος η εποπτική αρχή μπορεί να ασκήσει πάντα βέτο. Ακόμη και στο καλό σενάριο, όπου η απόφαση εκκαθάρισης δεν αμφισβητείται, θα πρέπει να συγκεντρωθούν περίπου 109 ψήφοι από το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, τις δύο επιτροπές στο ενιαίο συμβούλιο εκκαθαρίσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης υπάρχει πάντα η δυνατότητα έφεσης, επιτροπών διαμεσολάβησης και μεταβίβασης μιας αμφισβητούμενης απόφασης στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, όπου θα γίνεται νέα ψηφοφορία. Εάν στην όλη διαδικασία εμπλέκονται και κράτη εκτός τραπεζικής ενοποίησης, τότε η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο. Εάν, για παράδειγμα, η υπό εκκαθάριση τράπεζα έχει δραστηριότητες στη Σουηδία ή στη Βρετανία, τότε στην εξίσωση μπαίνει και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, της οποίας η παρέμβαση μπορεί να ζητηθεί για διαμεσολάβηση.

«Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα μπορούμε να κλείνουμε μία τράπεζα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο»

Η πολυπλοκότητα εν μέρει αντικατοπτρίζει τις εγγυήσεις που δίνονται στα κράτη-μέλη τα οποία θέλουν να διατηρήσουν την επιρροή τους σε θέματα επιβίωσης των χρηματοπιστωτικών τους οργανισμών, παρότι προχωρούν στη μεγαλύτερη εκχώρηση κυριαρχίας από την υιοθέτηση του ευρώ.

«Αυτό που προκύπτει από αυτόν τον συμβιβασμό είναι απίθανο να λειτουργήσει»

«Θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα μπορούμε να κλείνουμε μία τράπεζα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο Γιεργκ Άσμουσεν, απερχόμενο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Ακόμη και ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως η αναδυόμενη συμφωνία ήταν «πολύ περίπλοκη» και ζήτησε «κάτι σαφέστερο».

«Αυτό που προκύπτει από αυτόν τον συμβιβασμό είναι απίθανο να λειτουργήσει» δήλωσε ο Νικολά Βερόν, του ινστιτούτου Bruegel και συμπλήρωσε: «Εκτιμάται πως οποιοσδήποτε ευρωπαϊκός μηχανισμός, όσο περίπλοκος κι αν είναι, είναι καλύτερος από ό,τι διαθέτουμε αυτήν τη στιγμή, αλλά αυτό δεν είναι αυταπόδεικτο».

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα της Ελλάδος: Συνεχίστε τις περικοπές

Έναρξη εξυπηρέτησης πελατών της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου από την Alpha Bank

Η Google εξαγόρασε την εταιρεία που κατασκεύασε το γρηγορότερο ρομπότ στον κόσμο

Η Ελληνική σημαία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Πτώση στο Χρηματιστήριο – Άνοδος στα spreads

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε