– Πολιτική στήριξη ζήτησε από την Ευρώπη η Ιταλία – Φόβοι πως η κρίση επεκτείνεται
– Καθησυχαστικός ο Μπερλουσκόνι σε έκτακτη ομιλία του στην ιταλική Βουλή
– Στο στόχαστρο Ισπανία και Γαλλία – Ανέβαλε τις διακοπές του ο Θαπατέρο
– Ιστορικό χαμηλό στο Χ.Α. – Στα… τάρταρα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ανεξέλεκτες οι αγορές πάνε για το μεγάλο κόλπο πυροβολώντας στο ψαχνό την Ιταλία και την Ισπανία ενώ σημαδεύουν και τη Γαλλία, εντείνοντας τους φόβους για κατάρρευση της ευρωζώνης. Έρχεται και η σειρά της Γερμανίας; Το μεσημέρι έγινε γνωστό πως η Ιταλία ζήτησε σήμερα ευρωπαϊκή πολιτική υποστήριξη και ο εφιάλτης όλων είναι μήπως η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης γονατίσει από την εκρηκτική κρίση χρέους.
Ο υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι είχε έκτακτη συνάντηση με τον πρόεδρο του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αφού τα σπρεντ (η διαφορά απόδοσης από τα γερμανικά 10ετή κρατικά ομόλογα) της Ιταλίας και της Ισπανίας έφτασαν ύψη-ρεκόρ 14ετίας πριν αποκλιμακωθούν ελαφρά.
Τρεμόντι και Γιούνκερ δεν ανακοίνωσαν κάποια αλλαγή πολιτικής μετά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο. “Είχαμε μια μακρά συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ στους δημοσιογράφους. Ο Τρεμόντι έκανε λόγο περί “μακράς και καρποφόρας συζήτησης” κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό την ουσία όσων ειπώθηκαν.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πάντως, υπερασπίστηκε την οικονομική του πολιτική και χαρακτήρισε την ιταλική οικονομία “υγιή” και υποσχέθηκε πως θα γίνουν όλα όσα πρέπει για να μειωθεί το έλλειμμα. Αυτό που μένει να δούμε είναι η αντίδραση των αγορών και το αν κατάφερε να πείσει τις αγορές ή όχι. (Διαβάστε τη σχετική είδηση εδώ)
Το σίγουρο είναι ότι η κρίση επηρεάζει ολόκληρη την ευρωζώνη. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο (εν μέσω προεκλογικής περιόδου), ανέβαλε ξανά την αναχώρησή του για τις καλοκαιρινές διακοπές ώστε να συναντηθεί με την υπουργό Οικονομικών, Άννα Σαλγκάδο και να συζητήσουν τις εξελίξεις.
Έντρομη η Κομισιόν εξέφρασε: ”Ανησυχία για ομόλογα Ιταλίας – Ισπανίας”
Με γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso τονίζει: ”Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας αποτελούν πηγή ανησυχίας, ωστόσο αυτές οι εξελίξεις είναι αδικαιολόγητες με βάση τις οικονομικές και δημοσιονομικές προσαρμογές των δύο αυτών μελών καθώς και των ενεργειών που κάνουν για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις αυτές”.
Ουσιαστικά ο Barroso απευθύνει έκκληση να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου ώστε να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα επίλυσης της κρίσης, ανάλογο της βαρύτητας της κατάστασης, αφου, όπως επισημαίνει, καραδοκεί ο συστημικός κίνδυνος της κρίσης χρέους.
Στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν είχε συζήτηση με τον Τρεμόντι το απόγευμα της Δευτέρας και όπως ανακοινώθηκε δεν υπήρξε καμιά αναφορά σε κάποιο πακέτο “διάσωσης” της Ιταλίας, κάτι που θα τίναζε στον αέρα τους ευρωπαικούς μηχανισμούς χρηματοοικονομικής σταθερότητας που δεν διαθέτουν στα ταμεία τους τέτοια μυθικά ποσά που θα απαιτούνταν.
“Η απόδοση των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων έφθασε σε νέα ύψη ρεκόρ. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και τρομακτικό”, σχολίασε ο φινλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο YLE. “Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση”, πρόσθεσε.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε ότι το πρόβλημα της Ιταλίας και της Ισπανίας ούτε καν συζητήθηκε στην διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο, στο οποίο προήδρευσε αντικαθιστώντας την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε διακοπές και δεν μετείχε ούτε τηλεφωνικά.
Νωρίτερα σήμερα τα 10ετή κρατικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας είχαν διαφορά απόδοσης από τα γερμανικά 6,28% και 6,16% αντίστοιχα.
Οι εξελίξεις ρίχνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης έπιασε… ιστορικό χαμηλό 15 ετών, στο Λονδίνο ο Fin.-Times100 έκλεισε με πτώση -2,34%, ο CAC 40 στο Παρίσι στο -1,93% (καταγράφοντας την 8η συνεχόμενη πτώση του), ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση -2,30%.
Βυθίστηκε το Χρηματιστήριο 15 χρόνια πίσω