Το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει 24 ως 100 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, με την ελάχιστη καταβολή να αρχίζει από τα 50 ευρώ. Στόχος είναι να ανακουφιστούν 3.380.358 φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία και 1.243.000 ασφαλισμένοι με οφειλές προς τα Ταμεία.
Μόνο που το σχέδιο αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές, όπως γράφει Το Βήμα. Από τον Ιούλιο κυβέρνηση και τρόικα έχουν συζητήσει το θέμα της ρύθμισης χρεών προς το δημόσιο, αλλά η αντίδραση των εκπροσώπων Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν ήταν αυτή που ήλπιζε η Αθήνα.
Για άλλη μια φορά, το ΔΝΤ στυλώνει τα πόδια. Πολ Τόμσεν και Ρίσι Γκογιάλ που βρέθηκαν την προηγούμενοι φορά στην Αθήνα επανέλαβαν τη θέση του Ταμείου πως κάθε νέα ρύθμιση οφειλών δημιουργεί την προσδοκία για μία ακόμη καλύτερη στο μέλλον, γεννώντας απροθυμία καταβολής χρεών. Αντίθετα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.
Τα στελέχη του ΔΝΤ τόνισαν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε «χαριστική ρύθμιση» που θα χαρακτηρίζεται από πολλές δόσεις, υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσει αντικίνητρο για να ανταποκριθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Μάλιστα, συνεχίζει το δημοσίευμα, σε μια ανεπίσημη κουβέντα το κλιμάκιο του ΔΝΤ φέρεται να συνέδεσε την ένταξη σε ενδεχόμενη ρύθμιση με αυστηρές προϋποθέσεις (π.χ., κατάσχεση περιουσίας αν δεν καταβληθούν τρεις μόλις δόσεις) ακυρώνοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων. Για τις οφειλές προς τα ταμεία, το ΔΝΤ επιμένει ότι η ισχύουσα ρύθμιση χρεών που έχει εγκρίνει η τρόικα είναι επαρκής.
«Το θέμα ετέθη διεξοδικά τον Ιούλιο και θα το επαναφέρουμε πολύ σύντομα» λένε κύκλοι του οικονομικού επιτελείου και εξηγούν: «Περιμένουμε αναλυτικά και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία των προηγούμενων ρυθμίσεων ώστε να ενισχύσουμε τα επιχειρήματα για την ανάγκη μια νέας ρύθμισης που θα τονώσει τα έσοδα και θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ΕΝΦΙΑ “παγώνει” τις επιστροφές από την εφορία!