Να ακολουθήσει κατά γράμμα τις εντολές που έχουν δοθεί από την Τρόικα ζήτησαν οι ελεγκτές της από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκταμιευτεί η γ’ δόση του δανείου.
Ο κ. Poul Thomsen ελεγκτής εκ μέρους του ΔΝΤ στάθηκε ωστόσο σε τρεις κινδύνους για την επιτυχία του προγράμματος
1) Στον έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης δηλαδή των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ, των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.
2) Στην μη φορολόγηση των πλουσίων που φοροδιαφεύγουν γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δανός ελεγχτής «δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μόνο οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που έχασαν μέρος του εισοδήματός τους»
3) Στην αναγκαιότητα της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Εχετε μπροστά σας δύσκολες μεταρρυθμίσεις το φθινόπωρο» είπε.
Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Servaas Deroose απαντώντας σε επίμοντα ερωτήματα αρνήθηκε να αποκλείσει ή να διαψεύσει ότι η τρόικα ζήτησε απολύσεις στον ΟΣΕ ή στους υπό συγχώνευση οργανισμούς. Ανέφερε απλά ότι παρουσιάσαν στην κυβέρνηση μια σειρά από επιλογές για τη μείωση του κόστους των σιδηροδρόμων για το κράτος.
Η ανταγωνιστικότητα είναι ένα πολύ σοβαρό κομμάτι αλλά βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα είπε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Klaus Masuch.
Η τρόικα αναθεώρησε προς το πάνω τον πληθωρισμό για το 2010 στο 4,75% αλλά όχι και για την ύφεση που παραμένει στο 4%.
Ουσιαστικά η έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο γίνεται αναφορά στην εφαρμογή του προγράμματος στο διάστημα Μαρτίου- Αυγούστου 2010. Στο δεύτερο, περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να εφαρμοσθούν μετά τον Σεπτέμβριο στο σκέλος του Προϋπολογισμού και στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.
Στο πρώτο μέρος της έκθεσης οι ελεγκτές εμφανίζονται σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι από τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και την βούληση της Κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις. Στο δεύτερο μέρος η έκθεση προόδου θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, ενώ αναθεωρεί και κάποιους στόχους του Μνημονίου, που όπως αποδείχθηκε στην πράξη δεν ήταν εφικτοί.
Το κλιμάκιο ζητεί παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, τον περιορισμό των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, εξυγίανση των οικονομικών των ΟΤΑ, νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, επιτάχυνση των προσπαθειών στους τομείς της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της απελευθερώσεως αγορών, αλλά και την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη, ώστε να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ από τον νέο τρόπο χρηματοδότησης των δήμων.
Η εκταμίευση της τρίτης δόσης (Νοέμβριος) θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των νέων συστάσεων της τρόικας και από τους έλεγχους προόδου της ελληνικής οικονομίας που θα γίνουν στα μέσα Σεπτεμβρίου και στα μέσα Οκτωβρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ και στο ντελίβερι των ελεγκτών – Τι έτρωγαν πρωί – μεσημέρι