Οικονομία

Versace, Tiffany, Dior, Bulgary: Οι 10 κορυφαίες εξαγορές που άλλαξαν τον χάρτη της πολυτελούς μόδας

Versace

Η πρόσφατη ανακοίνωση της εξαγοράς της Versace από την Prada για 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες στον χώρο της μόδας. Το χρυσό deal «made in Italy» φέρνει δύο εμβληματικά ιταλικά brands κάτω από την ίδια επιχειρηματική ομπρέλα και ενισχύει τη θέση της Prada ως κυρίαρχης δύναμης στον χάρτη της πολυτελούς μόδας.

Η Prada εξαγόρασε τον οίκο Versace μετά από μήνες φημών αλλά και σε μια περίοδο που οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε αναταραχή λόγω της πολιτικής δασμών του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, μεσολάβησε και η ιστορική αλλαγή ηγεσίας στην Versace: Η Ντονατέλα Βερσάτσε που βρισκόταν στην καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου για σχεδόν 30 χρόνια, παρέδωσε τα ηνία στον Dario Vitale, πρώην image director του Miu Miu, με την ίδια να αναλαμβάνει τον ρόλο της chief brand ambassador.

Η Capri Holdings – ιδιοκτήτρια και των Michael Kors και Jimmy Choo – είχε αγοράσει τη Versace το 2018 έναντι 2,1 δισ. δολάρια. Στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια αμερικανική πολυτελή αυτοκρατορία, η Capri προσπάθησε να εξαγοραστεί από την Tapestry (ιδιοκτήτρια των Coach, Kate Spade), όμως η συμφωνία μπλόκαρε από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αυτό οδήγησε σε πίεση για αποπώληση περιουσιακών στοιχείων – με την Prada να εμφανίζεται από τους πρώτους ενδιαφερόμενους.

Ο οίκος Versace θα προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες της οικογένειας Prada: Prada, Miu Miu, Luna Rossa και τη διάσημη pasticceria Marchesi. Ο Όμιλος περιλαμβάνει επίσης τα brands παπουτσιών Car Shoe και Church’s.

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «γάμο της χρονιάς» των δύο ιταλικών οίκων Versace και Prada, το Reuters αναφέρει τις 10 μεγαλύτερες εξαγορές στον κλάδο της πολυτελούς μόδας και ομορφιάς παγκοσμίως, με βάση της οικονομική αξία της κάθε συμφωνίας:

Συγχώνευση EssilorLuxottica

Τον Ιανουάριο του 2017, η ιταλική εταιρεία Luxottica συγχωνεύτηκε με τον γαλλικό κολοσσό φακών Essilor σε μια συμφωνία ύψους 46 δισ. ευρώ (49 δισ. δολάρια), δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία οπτικών στον κόσμο.

Η Luxottica θεωρείται ο κορυφαίος κατασκευαστής γυαλιών στον κόσμο με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει brands όπως η Oakley και τα Ray Ban και η Essilor κορυφαίος κατασκευαστής φακών επαφής παγκοσμίως.

Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες συγχωνεύσεις στην Ευρώπη, καθώς από αυτήν προέκυψε ένας παγκόσμιος κολοσσός με ετήσιο τζίρο ύψους 15 δισ. ευρώ.

Εξαγορά της Tiffany από τη LVMH

Τον Νοέμβριο του 2019, ο γαλλικός όμιλος LVMH – στον οποίο ανήκουν brands, όπως η Louis Vuitton και η Dior – προχώρησε στην εξαγορά του αμερικανικού οίκου κοσμημάτων Tiffany & Co. έναντι 16,2 δισ. δολαρίων. Τα εκπληκτικά διαμάντια της Tiffany και τα μοναδικά της κοσμήματα έχουν αφήσει ιστορία. Ακόμη και το γαλάζιο κουτί της Tiffany αντιμετωπίζεται ως object of desire.

Με τη σύναψη της συμφωνίας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, δήλωσε: «Είμαστε πανευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε την Tiffany, μία εταιρεία με απαράμιλλη παράδοση και μοναδική θέση παγκοσμίως στον κλάδο του κοσμήματος, στην οικογένεια της LVMH.

Τρέφουμε τεράστιο σεβασμό και θαυμασμό για την Tiffany και σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αυτό το “διαμάντι” με την ίδια αφοσίωση και δέσμευση που δείχνουμε για καθέναν από τους οίκους μας.

ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της LVMH, Μπερνάρ Αρνό
Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της LVMH, Μπερνάρ Αρνό / REUTERS / Benoit Tessier / File Photo

Είμαστε υπερήφανοι που η Tiffany θα βρίσκεται δίπλα στις άλλες εμβληματικές μας μάρκες και ανυπομονούμε να διασφαλίσουμε ότι η Tiffany θα εξακολουθήσει να ανθεί και τους επόμενους αιώνες».

Ο Μπερνάρ Αρνό εξαγοράζει τον όμιλο Christian Dior

Τον Απρίλιο του 2017, ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της LVMH, Μπερνάρ Αρνό, εξαγόρασε τον όμιλο Christian Dior με μια σειρά πολύπλοκων συμφωνιών συνολικής αξίας 12 δισ. ευρώ.

Μέρος αυτής ήταν η εξαγορά της Christian Dior Couture από τον ίδιο τον όμιλο για 6,5 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του χρέους).

«Οι συναλλαγές αυτές θα επιτρέψουν την απλοποίηση των δομών, κάτι που ζητά εδώ και καιρό η αγορά, και την ενίσχυση των μονάδων Ενδυμάτων και Δερμάτινων Ειδών της LVMH, χάρη στην απόκτηση της Christian Dior Couture, ενός εκ των πιο εμβληματικών εμπορικών σημάτων παγκοσμίως», ανέφερε ο Αρνό στην ανακοίνωσή του.

Η JAB αυξάνει το ποσοστό της στην Coty

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο γερμανικός όμιλος JAB Holding ανέβασε το μερίδιό του στην εταιρεία ομορφιάς Coty Inc. από 40% σε 60%, σε μια συμφωνία ύψους περίπου 9,4 δισ. δολαρίων.

Πηγή με γνώση της στρατηγικής της JAB ανέφερε ότι η προτεινόμενη δομή της συμφωνίας - η οποία διατηρεί την Coty ως εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία - θα επιτρέψει επίσης στην Coty να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις μετοχές της ως «νόμισμα» για την εξαγορά μελλοντικών επιχειρήσεων.

Η JAB, η ιδιωτική εταιρεία της οικογένειας Reimann από τη Γερμανία, έχοντας χτίσει μια αυτοκρατορία στον τομέα του καφέ, επιχείρησε να ανταγωνιστεί την ηγέτιδα Nestlé μέσω εξαγορών επώνυμων προϊόντων όπως η JDE και αλυσίδων καφέ όπως η Peet’s Coffee.

Η Coty αποτέλεσε μία από τις ελάχιστες επενδύσεις της JAB εκτός των κλάδων του καφέ και της φιλοξενίας.

Η Nestlé μειώνει το ποσοστό της στη L’Oréal

Τον Φεβρουάριο του 2014, η L’Oréal επαναγόρασε το 8% των μετοχών της από την ελβετική Nestlé για 6,5 δισ. ευρώ. Μέχρι τον Μάρτιο του 2025, η Nestlé παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της L’Oréal με ποσοστό 20,1%.

L’Oreal
Κατάστημα της L’Oreal / REUTERS / Tingshu Wang /File Photo

Οι δύο εταιρείες σύναψαν συνεργασία από το 1974, κίνηση που εκείνη την εποχή είχε στόχο να προστατεύσει την L’Oreal από πιθανή γαλλική εθνικοποίηση. Η πώληση μέρους του μεριδίου που κατέχει η Nestle, εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που πραγματοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Mark Schneider.

Η κίνηση θεωρήθηκε καλή και για τις δύο εταιρείες, επειδή μείωνε την έκθεση της Nestle στη L’Oreal που είχε γίνει «ανησυχητικά υψηλή», στο 16% περίπου της κεφαλαιοποίησής της, σύμφωνα με τον Martin Deboo, αναλυτή της Jefferies καθώς επίσης η ιδιοκτησία της L’Oreal παρέμενε στην οικογένεια.

Η LVMH εξαγοράζει την Bulgari

Τον Μάρτιο του 2011, η LVMH εξαγόρασε την ιταλική εταιρεία Bulgari έναντι 3,7 δισ. ευρώ. Με μια κίνηση η οποία ήταν επιστέγασμα προσπαθειών μίας δεκαετίας, ο "βασιλιάς" των πολυτελών ειδών, Γάλλος μεγιστάνας Μπερνάρτ Αρνό, κατάφερε να πείσει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο την οικογένεια Bulgari, να τον ακολουθήσει στη μεγαλύτερη εταιρεία ειδών πολυτελείας στον κόσμο, την LVMH.

Ο δημιουργός του πιο διάσημου οίκου κοσμημάτων στον κόσμο, είναι Έλληνας (ο πατριάρχης της οικογένειας Σωτήρης Βούλγαρης, από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας) με τον οίκο να μετρά καταστήματα σε 100 και πλέον χώρες και να καμαρώνει που εκατοντάδες celebrities προτιμούν τις δημιουργίες του.

Η συμφωνία θορύβησε τους άλλους διεκδικητές της Bulgari, τους ομίλους Richmond (Cartier) και PPR.

Η Kering αποκτά την Creed

Τον Ιούνιο του 2023, ο όμιλος Kering (ιδιοκτήτης της Gucci) εξαγόρασε τον γαλλικό οίκο αρωμάτων Creed για 3,5 δισ. ευρώ.

Η Kering δήλωσε ότι η Creed είχε πωλήσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ κατά το έτος έως το τέλος Μαρτίου. Δύο άτομα δήλωσαν ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της Creed ήταν περίπου 150 εκατ. ευρώ, δίνοντάς της περιθώρια κέρδους άνω του 50%.

Τα αρώματα της Creed φορέθηκαν από βασιλείς, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά Γεωργίου Γ'.

Η Estée Lauder εξαγοράζει τον Tom Ford

Τον Νοέμβριο του 2022, η Estée Lauder συμφώνησε να αγοράσει τον αμερικανικό οίκο Tom Ford για 2,8 δισ. δολάρια, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της με σειρά προϊόντων ομορφιάς και ένδυσης. 

Estee Lauder
Estee Lauder / REUTERS / Lucy Nicholson / File Photo

Η Estée Lauder Companies, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι ετήσιες πωλήσεις της σειράς καλλυντικών του Tom Ford θα φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια «μέσα στα επόμενα δύο χρόνια».

«Αυτή η στρατηγική εξαγορά θα ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες και θα ενισχύσει τα αναπτυξιακά μας σχέδια για την Tom Ford Beauty» δήλωσε ο Fabrizio Freda πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Estée Lauder Companies, η οποία κατέχει κι άλλες παγκόσμιες μάρκες ομορφιάς, όπως η Clinique και η Bobbi Brown.

Από την πλευρά του ο Ford δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να είναι «πιο χαρούμενος με αυτή την εξαγορά» και χαρακτήρισε την Estée Lauder Companies «το ιδανικό σπίτι για τη μάρκα».

Η L’Oréal εξαγοράζει την Aesop

Τον Απρίλιο του 2023, η L’Oréal εξαγόρασε την αυστραλιανή μάρκα πολυτελών καλλυντικών Aesop από τη Natura & Co για περίπου 2,5 δισ. δολάρια, επεκτείνοντας την παρουσία της στον τομέα της υψηλής αισθητικής — με στόχο και την αγορά της Κίνας.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η συναλλαγή ήρθε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων καθώς και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του private equity fund Permira και της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Primavera Capital, που είχαν επίσης επιδείξει ενδιαφέρον για την αυστραλιανή εταιρεία που ανήκε στη βραζιλιάνικη Natura & Co.

Για τη L’Oreal, η απόκτηση της Aesop εντάχθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς εξαγορών πολυτελών brands όπως η Lancome και η Yves Saint Laurent, καθώς η γαλλική εταιρεία ποντάρει στη συνεχή ανάπτυξη των καλλυντικών υψηλής ποιότητας.

Η συμφωνία θεωρήθηκε και οικονομική «ανάσα» για τον βραζιλιάνικο γίγαντα του τομέα των προϊόντων ομορφιάς «Natura». Γνωστή για τα φυσικά καλλυντικά της, η Natura με έδρα το Σάο Πάολο αντιμετώπισε μια δύσκολη περίοδο προσπαθώντας να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις διαταραχές που προκάλεσαν η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να οδηγούν σε απώλειες λόγω αύξησης του κόστους.

Η Coach αγοράζει την Kate Spade

Τον Μάιο του 2017, η Coach εξαγόρασε τη μικρότερη αντίπαλό της, Kate Spade & Co., για 2,4 δισ. δολάρια, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τη γενιά των Millennials.

Οι μετοχές της Kate Spade σημείωσαν άνοδο 8% στις προσυνεδριακές συναλλαγές, ενώ οι μετοχές της Coach παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Ο CEO της Coach, Βίκτορ Λουίς, δήλωσε ότι σκοπεύει να «αξιοποιήσει το σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο δυναμικό διεθνούς ανάπτυξης της Kate Spade» και ότι η εξαγορά αποτελεί «ένα επιπλέον όχημα για την επίτευξη μακροπρόθεσμης, βιώσιμης ανάπτυξης».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα