Με την απώλεια του Ανδρέα Βγενόπουλου ο όμιλος Marfin έχασε την ιδρυτή του, τον ηγέτη και τον εμπνευστή του. Ήταν τόσο ισχυρή η επιρροή του εκλιπόντος τραπεζίτη και επιχειρηματία και τόσο καθοριστικό το αποτύπωμά του στις εξελίξεις, που η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι πως ο όμιλος θα ταρακουνηθεί για τα καλά.
Σίγουρα αποτελεί μεγάλο πλήγμα λένε οι γνωρίζοντες επιχειρηματίες και τραπεζίτες και θα μπορούσε το πλήγμα να είναι καθοριστικό, αν ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν είχε φροντίσει να προικίσει το δημιούργημά του με ισχυρές ομάδες μάνατζερ.
Βεβαίως, το κενό είναι σημαντικό. «Η απώλεια ενός ανθρώπου σαν τον Βγενόπουλο δεν αναπληρώνεται εύκολα», λέει γνωστός τραπεζίτης. Ομως, γύρω από αυτόν είχαν δημιουργηθεί ομάδες μάνατζερ οι οποίοι μπορούν κάλλιστα μπορούν να ανταποκριθούν στην μετά Βγενόπουλο εποχή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες υπάρχουν», προσθέτει και διευκρινίζει ότι «αυτό μένει να αποδειχθεί». Αυτός, σύμφωνα με το συνομιλητή μας είναι ο πρώτος και καθοριστικός παράγοντας. Ο δεύτερος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσουν οι μέτοχοι και προπαντός η Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει το 28% περίπου της Marfin, καθώς και οι Ελληνες εφοπλιστές που είχαν μακρά σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τον Ανδρέα Βγενόπουλο.
Το τρίτο και καθοριστικό επίσης στοιχείο είναι η απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου. Η Marfin και ο Ανδρέας Βγενόπουλος προσέφυγαν σε αυτό ζητώντας αποζημίωση ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τις ζημιές που υπέστη ο όμιλος από τις πράξεις του κυπριακού δημοσίου.
Αν η Marfin δικαιωθεί, τότε γίνεται αντιληπτό, πως τα οποιαδήποτε οικονομικά προβλήματα υπάρχουν θα εκλείψουν και οι εταιρείες του ομίλου θα μπορέσουν να περάσουν σε μία έντονη αναπτυξιακή πορεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οπως, λέει έτερος γνώστης των εσωτερικών του ομίλου, η ποιότητα των ανθρώπων που είχε συγκεντρώσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, θα τους επιτρέψει να φέρουν εις πέρας το έργο και οι αναπόφευκτοι κλυδωνισμοί θα απορροφηθούν χωρίς περαιτέρω κινδύνους με τη βασική προϋπόθεση οι μέτοχοι να τους εμπιστευτούν, όπως τους εμπιστευόταν ο εκλιπών.
Η Marfin Group ήταν, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία ο μεγαλύτερος επενδυτικός όμιλος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και είχε στο χαρτοφυλάκιό του εταιρείες όπως, η Vivartia με κύκλο εργασιών 601 εκατομμυρίων ευρώ το 2015 που περιλαμβάνει τις εταιρείες Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Flocafe, Goodys και Everest.
Στον τομέα της υγείας ο κύκλος εργασιών ήταν 220 εκατομμύρια ευρώ με τρεις μονάδες στην Ελλάδα και μία στην Αλβανία.
Στην επιβατηγό ναυτιλία το Attica group περιλαμβάνει τις εταιρείες Blue Star Ferries και Super Fast Ferries με 13 πλοία εκ των οποίων τα 12 ιδιόκτητα και κύκλο εργασιών 278 εκατομμύρια ευρώ το 2015. Στην πληροφορική έχει την Singular Logic με κύκλο εργασιών 49 εκατ. ευρώ.
Στον τουρισμό διαθέτει την εταιρεία Bluesun στην Κροατία και κύκλο εργασιών 39 εκατ. ευρώ, το Ηilton στη Λευκωσία με 10 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών, ενώ στο Real Estate δραστηριοποιείται στη Σερβία με την εταιρεία ΡΚΒ με έδρα το Βελιγράδι και τζίρο 5 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο κύκλος εργασιών αγγίζει το εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα ύψος του 1,2 δισ. ευρώ.
Το μέγεθος του ομίλου δεν μπορεί να αποκρύψει και τα προβλήματα τα οποία εν μέρει αναδεικνύουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2016 τα οποία παρουσίασαν μείωση τζίρου στα 524 εκατ. ευρώ και ζημιές 45,9 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ένα στοιχείο δυσκολίας είναι ο υψηλός δανεισμός ορισμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα και τη ναυτιλία, πρόβλημα που όπως λένε με τυχόν ευνοϊκή απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου θα εκλείψουν πάραυτα.