Μεταξύ άλλων, δίνεται έμφαση στη «δραματική αλλαγή» κλίματος στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, έναν μόλις χρόνο μετά την πραγματοποίηση του πρώτου επενδυτικού φόρουμ στη Νέα Υόρκη, «καθώς σήμερα έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις σταθεροποίησης, το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».
Στη συνέχεια, διατυπώνεται η άποψη ότι «η βελτίωση της θέσης και της εικόνας της χώρας διαφαίνεται και από την αύξηση των συμμετεχόντων στο φόρουμ, όπως και από τον υψηλό αριθμό συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα, στην ενέργεια και στις κατασκευές», όπως σημειώνεται.
«Το κλίμα έχει αλλάξει. Πέρυσι όλοι θεωρούσαν ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη» δήλωσε ο Paul Rawkins, επικεφαλής αναλυτής για την Ελλάδα στον οίκο αξιολόγησης Fitch, προσθέτοντας ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί «καθυστερημένη αναγνώριση» της επιτυχίας της Ελλάδας στον έλεγχο των ελλειμμάτων της και της αναμόρφωσης των οικονομικών δομών, όπως και στην σταθεροποίηση του πολιτικού της συστήματος.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, οι οργανωτές του φόρουμ, που είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, επιχειρούν να κεφαλαιοποιήσουν τον ενθουσιασμό Αμερικανών επενδυτών, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλοι χορηγοί του φόρουμ, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι διάφορα ισχυρά ιδρύματα, όπως η επενδυτική τράπεζα, Morgan Stanley, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχουν μεγάλα hedge funds, όπως το Third Point και το Fortress Investment Group.
Οι εκτελεστικοί διευθυντές των εταιρειών Procter & Gamble και της Hewlett-Packard θα παρουσιάσουν τα «success stories» των πρόσφατων επενδύσεών τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γιάννο Γραμματίδη, πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Τέλος, όπως δήλωσε ο George Stamas, συνιδρυτής της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας», μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης του Απόδημου Ελληνισμού που δημιούργησε ένα αναπτυξιακό ταμείο για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, «το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης η οποία θα πρέπει να συνδυαστεί με την εισροή ανάλογων κεφαλαίων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
11 οι “μνηστήρες” για τα περιφερειακά αεροδρόμια
Γερμανικό επενδυτικό ”μπάσιμο” στο Αμύνταιο
Δισεκατομμύρια για επενδύσεις σε χώρες με υψηλή ανεργία στους νέους
Έτσι διώχνει ακόμα και τώρα η Ελλάδα τους επενδυτές – 76 γνωμοδοτήσεις για έναν αγωγό ύδρευσης!