Τρίτη, 5 Νοε.
19oC Αθήνα

Welt: “Τρεις φορές περισσότερο το μη εμφανές δημόσιο χρέος της Ελλάδας απ’ ότι παρουσιάζεται”

Welt: “Τρεις φορές περισσότερο το μη εμφανές δημόσιο χρέος της Ελλάδας απ’ ότι παρουσιάζεται”

“Στην Ελλάδα το μη εμφανές δημόσιο χρέος είναι τρεις φορές περισσότερο από ό,τι επισήμως παρουσιάζεται” αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής Welt. Δύσκολο το πρώτο εξάμηνο του 2014 λέει η Handelsblatt.

Με τίτλο “η Ευρώπη δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τα χρέη της” άρθρο της εφημερίδας Welt του Βερολίνου γράφει οτι “σχεδόν παντού αυξάνεται ο όγκος των χρεών. Αυτό παρουσιάζει έκθεση του 2013 του Ιδρύματος για την Οικονομία της Αγοράς στο Βερολίνο. Στην έκθεση λαμβάνεται υπόψιν εκτός από το δημόσιο χρέος και το μη εμφανές χρέος στο κοινωνικό σύστημα. Οι αξιώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές αποτελούν για τις μελλοντικές γενιές στις περισσότερες χώρες πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση από ό,τι το επίσημο δημόσιο χρέος”.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης πως “κυρίως στην Κύπρο, στη Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, ξοδεύει το κράτος περισσότερα από όσα εισπράττει(…). Στην Ελλάδα το μη εμφανές δημόσιο χρέος είναι τρεις φορές περισσότερο από ό,τι επισήμως παρουσιάζεται”.

Η εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται σε δημοσιονομικές επιτυχίες της Ελλάδας, διαφωνίες με την τρόικα και ελπίδες για ανάκαμψη το 2014.

«Οι επιτυχίες της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθεροποίηση εντυπωσίασαν και την ίδια την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ», επισημαίνεται σε ανταπόκριση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Στο δημοσίευμα αναδεικνύεται ωστόσο ο κίνδυνος ενίσχυσης των λαϊκιστών εξτρεμιστών, αλλά και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης εάν η αντιπολίτευση επιτύχει ξεκάθαρη νίκη στις εκλογές του Μαΐου.

«Οι διεθνείς πιστωτές, στο μεταξύ, παραμένουν επιφυλακτικοί. Υπενθυμίζουν, ότι χρειάζεται ταχύτερος ρυθμός στις διαρθρωτικές αλλαγές», τονίζει ο ανταποκριτής, αλλά αναγνωρίζει και ότι εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών προχωρά με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν.

«Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι εφέτος σε ποσοστό κατά πάσα πιθανότητα 2,2% του ΑΕΠ, μόνον το ήμισυ απ’ ό,τι υπολογίζεται στον προϋπολογισμό, ο οποίος ανέμενε πρωτογενές πλεόνασμα μόλις για το 2014 -τα έσοδα ξεπερνούν τις δαπάνες χωρίς τα τοκοχρεολύσια- ενώ ήδη αυτό επιτεύχθηκε εφέτος.

Δοκιμασία για την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014

Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη, ότι το α’ εξάμηνο του 2014 θα αποτελέσει δοκιμασία για την Ελλάδα, η οποία θα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα αναμένει και την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat.

«Από τη στιγμή που η Eurostat θα επιβεβαιώσει τον Απρίλιο τους δημοσιονομικούς αριθμούς για το 2013 και οι Έλληνες θα έχουν καταγράψει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας θα διαπραγματευτεί με τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη για ελαφρύνσεις όσον αφορά στο χρέος. Μέχρι το 2022, σύμφωνα με την οδηγία του Eurogroup, η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το ποσοστό του χρέους από το σημερινό 175,5% του ΑΕΠ στο σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό από το 110%. Αυτό όμως γίνεται μόνο με βοήθεια των πιστωτών. Προς συζήτηση τίθενται μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής των δανειακών βοηθειών και μια επανειλημμένη μείωση των επιτοκίων. Η ίδια η μείωση του χρέους θα επέλθει τότε μόνο, όταν επιτέλους αρχίσουν να εισρέουν έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και η Ελλάδα επιστρέψει του χρόνου στην ανάπτυξη. Αυτό αναμένει η κυβέρνηση, όμως αυτό δεν είναι σίγουρο. Έτσι ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία το 2014 θα συρρικνωθεί για έβδομη συνεχόμενη χρονιά», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

To δημοσείυεμα καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι «ο πρωθυπουργός Σαμαράς χρειάζεται επειγόντως μια αλλαγή», καθώς «η κρίση αποτελεί νερό στον μύλο λαϊκιστικών εξτρεμιστών όπως το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή», ενώ ο ριζοσπαστικός αριστερός ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να μετατρέψει τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου και τις ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διενεργηθούν ταυτόχρονα σε ψήφο διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης.

Διαβάστε
Άρση μονιμότητας στο Δημόσιο, ιδιωτικά Πανεπιστήμια και καταστήματα ανοιχτά όλες τις Κυριακές…

ΟΟΣΑ: Ύφεση και το 2014 στην Ελλάδα – Δεν αποκλείει νέο κούρεμα

“Όμηροι” διατάξεων οι τιμές σε γάλα, ψωμί και φάρμακα – Έκθεση-σοκ του ΟΟΣΑ

Το έλλειμμα μειώθηκε – Το έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυξήθηκε

Τι αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε