Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ είπε πως δεν θέλει εν μέσω διαπραγμάτευσης να μιλήσει για μονομερή ενέργεια από τη χώρα μας εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τόνισε ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση είχε ως τώρα δυο θετικά αποτελέσματα.
Η τρόικα δέχθηκε να παραμείνει το ζήτημα της δικαστικής προστασίας των δανειοληπτών, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές ώστε οι δικαστικές αποφάσεις να μην αργούν ακόμη και 10 έτη όπως συμβαίνει σήμερα.
Παράλληλα, όπως είπε θα τρέξει ένα πρόγραμμα εξωδικαστικής προστασίας. Με βάση το ιρλανδικό μοντέλο όπως είπε ο υπουργός θα καθοριστούν τα κριτήρια για τον καλό δανειολήπτη, αλλά και τα αποδεκτά όρια διαβίωσης ώστε να υπάρχει μια βάση συνεννόησης χωρίς δικαστική παρέμβαση.
Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει (και αυτό είναι το ουσιαστικό και μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης) το όριο προστασίας από πλειστηριασμούς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα ζητά το όριο να μπει στις 120.000 ευρώ ενώ η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι δεν μπορεί να πέσει, με τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες, κάτω από τις 180.000 ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω και να δεχθεί ό,τι της προσφέρεται» ενώ συμπλήρωσε ότι «η τρόικα έχει πιο αυστηρή προσέγγιση από εμάς, σε σχέση με τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας».
Έδειξε πως με τις προτάσεις της τρόικας οι συνέπειες θα είναι σοβαρές λέγοντας: «Είναι εύκολο να συμφωνήσεις, αλλά μετά θα πρέπει να διαχειριστείς τις κοινωνικές συνέπειες». Τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να προστατευτούν όσοι έχουν ανάγκη και όχι οι επιτήδειοι, σημειώνοντας ότι «με την οριζόντια προστασία, που ισχύει σήμερα, άνθρωποι με σπίτι 450.000 ευρώ καλύπτονται από τον νόμο».
Διαβάστε επίσης: