Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ύφεση σε Γαλλία Ιταλία Ολλανδία – ”Ψόφια” ανάπτυξη σε Γερμανία

Ύφεση σε Γαλλία Ιταλία Ολλανδία – ”Ψόφια” ανάπτυξη σε Γερμανία

Ξανά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η ευρωζώνη καθώς η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση -0,3% και μείωση ρεκόρ της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, στην Ιταλία η ύφεση είναι η μεγαλύτερη από το 1970 και στη Γερμανία ο ρυθμός ανάπτυξης είναι στο 0,1%, κατά πολύ χαμηλότερος του αναμενόμενου.

Η γερμανική οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2013, χαμηλότερο του αναμενόμενου, καθώς ο βαρύς χειμώνας δεν επέτρεψε μία ισχυρότερη ανάκαμψη.

«Η γερμανική οικονομία αποκτά δυναμική με αργό ρυθμό. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα συνέβαλαν σε αυτήν την ασθενική ανάπτυξη», ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τα στοιχεία για τη μείωση του γερμανικού ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 (στο -0,7% από -0,6%).

Η Γαλλία εισήλθε σε ύφεση έπειτα από την υποχώρηση κατά 0,2% του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, που ακολουθεί αντίστοιχη μείωση του ΑΕΠ και κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών.

Για το σύνολο του 2012, το Ινστιτούτο διατήρησε την εκτίμηση της μηδενικής ανάπτυξης, αφού αναθεώρησε επί τα χείρω την αύξηση του τρίτου τριμήνου 2012, σε 0,1% αντί 0,2% του ΑΕΠ.

Η ανάπτυξη για το 2013 τοποθετείται στο -0,3%, πράγμα που σημαίνει ότι, εάν η ανάπτυξη ήταν μηδενική κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα, η οικονομική δραστηριότητα της Γαλλίας θα υποχωρήσει κατά 0,3% σε επίπεδο έτους.

Η αγοραστική δύναμη των γαλλικών νοικοκυριών κατέγραψε μείωση ρεκόρ κατά 0,9% το 2012 , σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Στο τέλος του Μαρτίου, το Ινστιτούτο υπολόγισε σε 0,4% την υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης, που αποτελεί επίσης ποσοστό ρεκόρ, ενώ αναθεώρησε επί τα χείρω , κατά 0,4%, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών κατά το περασμένο έτος, έναντι του 0,1% της αρχικής πρόβλεψης.

Ρεκόρ ύφεσης από το 1970 στην Ιταλία

Και εαν για τη Γερμανία και την Γαλλία τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά, για την Ιταλία είναι εφιαλτικά αφού συμπληρώνει τη μεγαλύτερη περίοδο ύφεσης από τη δεκαετία του 1970.

Το ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2013, από 0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και σε ετήσια βάση βρίσκεται στο -2,3% έναντι εκτιμήσεων στο 2,2%.
Πρόκειται πολύ απλά για το έβδομο συνεχές τρίμηνο ύφεσης για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Παραμένει σε ύφεση και η Ολλανδία

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones η Ολλανδία ”στρογγυλοκάθισε” σε ύφεση και στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Η Ολλανδική οικονομία, που είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, παρουσίασε ύφεση -0,1% στο πρώτο τρίμηνο, και όπως ανακοίνωσε η στατιστική της υπηρεσία σε ετήσια βάση το ΑΕΠ υποχώρησε κατά -1,7%.

Διαβάστε επίσης:

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε