Οικονομία

Υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Στις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας που συνδέονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Φιλοξενούσας Χώρας με την Κοινοπραξία του αγωγού.

Η επίσημη τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε απόψε στην Αθήνα, ωστόσο η τελική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού αναμένεται την Παρασκευή από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν που θα τροφοδοτήσει τον αγωγό. Όλα δείχνουν ότι η απόφαση θα είναι υπέρ του ΤΑΡ, ο οποίος θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και υποθαλάσσιου αγωγού στην Αδριατική, ωστόσο επίσημη ενημέρωση δεν έχει δοθεί ακόμη. Ήδη πάντως ανακοινώθηκε ότι απορρίφθηκε το ανταγωνιστικό σχέδιο του αγωγού Ναμπούκο.

Στην αποψινή τελετή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος υπέγραψε επίσης τη συμφωνία από την πλευρά της κυβέρνησης, δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την απόφαση της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ. Τόνισε δε ότι με την κατασκευή του αγωγού η Ελλάδα θα μπει στον διεθνή ενεργειακό χάρτη με οφέλη σε γεωπολιτικό επίπεδο, στη διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή. «Οφείλαμε να αποδείξουμε πως εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας που επηρεάζει εξ ανατολών την Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας παραμένει ο ζητούμενος πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας» τόνισε ο υφυπουργός.

Από την πλευρά της Κοινοπραξίας του ΤΑΡ, ο διευθύνων σύμβουλος Kjetil Tungland ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη συνεργασία και στάθηκε ιδιαίτερα στην υποστήριξη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, της Βουλής και των συναρμόδιων υπουργείων. Η συμφωνία, όπως επεσήμανε, αποτελεί τη σταθερή βάση για την υλοποίηση της επένδυσης, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού, ενώ σημείωσε ότι προσβλέπει σε πολυετή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές.

Στο περιθώριο της υπογραφής ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας ΤΑΡ για την Ελλάδα, Ρ. Σκούφιας, υπογράμμισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει το θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα και θέτει διεθνή στάνταρντ για την επίτευξη ανάλογων συμφωνιών σε διεθνές επίπεδο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ για τις οικονομικές επιπτώσεις από την κατασκευή του ΤΑΡ στην ελληνική οικονομία, μόνο κατά την περίοδο κατασκευής του αγωγού (2015 – 2018) το όφελος για το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 320 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα υπάρξουν 2.7000 θέσεις απασχόλησης ετησίως. Παράλληλα, το έμμεσο όφελος από τη συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις θα προσφέρει άλλα 420 εκατομμύρια ευρώ και 2.400 θέσεις απασχόλησης ετησίως.

Επίσης κατά τα 50 χρόνια λειτουργίας του αγωγού (2019 – 2069), το άμεσο όφελος εκτιμάται σε 4.9 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο από τη φορολογία το ελληνικό κράτος θα αποκομίσει έσοδα 1,2 δις. ευρώ. Η συνολική συνεισφορά του ΤΑΡ, κατά την 50ετή διάρκεια του project, στο ελληνικό ΑΕΠ θα προσεγγίσει το εντυπωσιακό ποσό των 35 δις. ευρώ.

TA ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οπως δήλωσε στο Newsit o Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης “εντασσόμενη η χώρα μας στον ενεργειακό χάρτη για πρώτη φορά στην ιστορία της αποκτά ρόλο και λόγο στα δρώμενα τα ενεργειακά. Επανάμπτει στον πυρήνα των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο, που κακά τα ψέματα, βρίσκεται στο περιθώριο. Ενισχύει τη γεωπολιτική της θέση και το σημαντικότερο είναι οτι η έμπρακτη εμπιστοσύνη που δείχνουν 3 μεγάλες εταιρείες που αποτελούν την κοινοπραξία του TAP, από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ελβετία, βελτιώνει το επενδυτικό κλίμα για τη χώρα σε μία περίοδο που οι επενδύσεις, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης.

ΑΠΟΚΤΟΥΜΕ ΗΓΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Επιπλέον η Ελλάδα αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα που είναι ανερχόμενη δύναμη στο χώρο της ενέργειας, μια χώρα που είναι πολύ κοντά στην Τουρκία λογω του οτι ειναι τουρκογενής, άρα αυτό μας δίνει και ένα ηγετικό αντίβαρο σε σχέση με την Τουρκία. Επίσης δείχνει προς τα έξω οτι η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί, χωρίς εμμονές και χωρίς δογματισμούς να αναπτύσσει κάλλιστα τις σχέσεις της με κράτη μουσουλμανικά. Αυτό μάλιστα μπορεί να αποτελέσει και ένα καλό υπόδειγμα, ένα καλό παράδειγμα για το τι θα επακολουθήσει από τη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο που είναι εξίσου σημαντική για τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας, όπου και εκεί θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αναπτύξουμε σχέσεις με μουσουλμανικά κράτη.

ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι των σχέσεων με την Αλβανία, παρότι υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω οτι το καλύτερο momentum για να πιέζαμε την Αλβανική πλευρά για την επίλυση ορισμένων διμερών διαφορών οπως είναι η αποκλειστική οικονομική ζώνη δηλαδή η συμφωνία του 2009 η οποία έχει απορριφθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ή η μεταχείριση της ελληνικής μειονότητας, η καλύτερη μεταχείριση για να τα λύναμε αυτά τα θέματα ήταν πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας. Ωστόσο και από τη στιγμή που αυτό δεν επετεύχθη, πρέπει να δούμε πως η πιθανή ευόδωση του ΤAP, θα βελτιώσει το κλιμα στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας και θα δημιουργήσει καλυτερες προϋοποθέσεις για την εξεύρεση λύσεων σε θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα. Να επισημάνω οτι το Αλβανικό στοιχείο είναι πολύ έντονο στα Βαλκάνια, έχει εκφράσει κατά καιρούς αλυτρωτικές βλέψεις, οποτε ενδεχομένως μέσα από μια τέτοια συμφωνία, μέσα από τη βελτίωση των σχέσεων με την Αλβανία, να μετριάσουμε τρόπον τινά τις βλέψεις αυτές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ο TAP, αν τελικά επιλεγεί, είναι το πρώτο project που ανοιγει τον Νότιο Ευρωπαϊκό διάδρομο, που είναι η βασική προτεραιότητα της Ευρώπης στην προσπάθεια διαφοροποίησής της από τον Ρωσικό παράγοντα. Αρα αντιλαμβάνεστε την πολύ μεγάλη σημασία που έχει η διάνοιξη του νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου και ο ρόλος που θα αποκτήσει και θα ενισχύσει τη χώρα μας μέσα από αυτό” είπε τέλος ο κύριος Φίλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο αγωγός TAP νίκησε το Nabucco! “Χάσαμε”, παραδέχθηκε η κοινοπραξία των αυστριακών!

Η ακτινογραφία του TAP – Πως η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος

Ανοίγει ο δρόμος στην Ελλάδα για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Gazprom: Δεν πρόκειται να καταθέσουμε νεα πρόταση για την ΔΕΠΑ

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα