Σάββατο, 23 Νοε.
18oC Αθήνα

Ζήτημα ζωής και θανάτου οι τράπεζες στο Λουξεμβούργο”

Ζήτημα ζωής και θανάτου οι τράπεζες στο Λουξεμβούργο”

”Το Λουξεμβούργο θυμίζει την Κύπρο με αναβολικά.Ο πληθυσμός του είναι μικρότερος και ο τραπεζικός του τομέας μεγαλύτερος.Εάν πιστεύατε ότι είναι επικίνδυνο για τις κυπριακές τράπεζες να διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία περίπου οκτώ φορές το Εθνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, τότε τι έχετε να πείτε για το Λουξεμβούργο, που η αναλογία φτάνει σχεδόν το 1 προς 23;” γράφει το Bloomberg BusinessWeek.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Μετά την Κύπρο η προσοχή της Ε.Ε. στρέφεται στο Λουξεμβούργο

”Το κλίμα θερμαίνεται στο Λουξεμβούργο, ένα κράτος που θυμίζει την Κύπρο με αναβολικά. Ο πληθυσμός του είναι μικρότερος και ο τραπεζικός του τομέας μεγαλύτερος. Εάν πιστεύατε ότι είναι επικίνδυνο για τις κυπριακές τράπεζες να διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία περίπου οκτώ φορές το Εθνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, τότε τι έχετε να πείτε για το Λουξεμβούργο, που η αναλογία φτάνει σχεδόν το 1 προς 23;

Το ανησυχητικό για το Λουξεμβούργο είναι ότι αιωρείται μια νέα ιδέα, σύμφωνα με την οποία τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και τα μικρά, θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για τις αποταμιευτικές τους τράπεζες αντί να αποτείνονται στην ΕΕ για βοήθεια. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, Jeroen Dijsselbloem χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα σε κοινή συνέντευξη του στο Reuters και τους Financial Times.

«Χειριστείτε το προτού γίνει πρόβλημα για εσάς. Ενισχύστε τις τράπεζές σας, φτιάξτε τους ισολογισμούς σας και συνειδητοποιείστε ότι εάν μια τράπεζα έχει πρόβλημα, η απάντηση δεν θα είναι πλέον αυτομάτως ότι θα έρθουμε και θα πάρουμε το πρόβλημά σας. Θα το απωθήσουμε. Αυτή είναι η πρώτη απάντηση που χρειαζόμαστε. Να τα σπρώξουμε πίσω. Ασχοληθείτε εσείς μαζί τους».

Ο Dijsselbloem αργότερα διευκρίνισε ότι δεν είχε την πρόθεση να πει ότι το αρχικό σχέδιο για φορολόγηση των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για άλλες διασώσεις.

Σε μια δήλωση που έμοιαζε με απάντηση, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να βλάψει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αν κάνει κινήσεις για την απομόνωση των τραπεζικών συστημάτων εντός των εθνικών συνόρων. «Συνεπώς, το Λουξεμβούργο δεν θα συμμορφωθεί με τις πολιτικές που προτίθενται να επανεθνικοποιήσουν στοιχεία της ενιαίας αγοράς,” ανέφερε η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Σε μια ανακοίνωση της 27ης Μαρτίου, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ανέφερε ότι είναι «ανησυχη για τις πρόσφατες δηλώσεις και ανακοινώσεις» για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα και τους «υποτιθέμενους κινδύνους» της υπερβολικής εξάρτησης από τις τράπεζες. Υπενθύμισε τα «πολύ υψηλά ποσοστά φερεγγυότητας» των διεθνών κυρίως τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και διαχειριστών παγίων που δραστηριοποιούνται επί λουξεμβουργιανού εδάφους.

Το Λουξεμβούργο έχει πληθυσμό περίπου 520.000 κατοίκων, είναι δηλαδή μικρότερο από την Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού. Στηρίχθηκε στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες για το 23,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2011 -το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αντίστοιχο ποσοστό για Κύπρος ήταν 8,9%. Η αξία του ενεργητικού των τραπεζών είναι σχεδόν 23 φορές μεγαλύτερη από το Εθνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Αυτό συγκρίνεται με λίγο πάνω από το 1 προς 8 της Κύπρου. Παρ’ όλ’ αυτά, οι τράπεζες του Λουξεμβούργου είναι πολύ πιο υγιείς από αυτές της Κύπρου, οι οποίες είχαν υπερβολική έκθεση στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για το Λουξεμβούργο να διασώσει τον τραπεζικό του τομέα, εάν αναπτύξει σοβαρά προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο, για το Λουξεμβούργο, η ενίσχυση της στήριξης της κοινής ευθύνης για τη διάσωση των τραπεζών είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου”.

Διαβάστε επίσης: Financial Times: Μόνο οι Γερμανικές καταθέσεις είναι ασφαλείς

Πηγή Capital

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε