Παρασκευή, 5 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Ζωώδη ένστικτα! Eπιχειρηματικά deals 100 δισ. σε ένα 24ωρο

Ζωώδη ένστικτα! Eπιχειρηματικά deals 100 δισ. σε ένα 24ωρο

Το ξέσπασμα των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων, αξίας σχεδόν 100 δισ. δολαρίων, ήταν αρκετό για να κάνει πολλούς τραπεζίτες να δηλώσουν ότι τα επιχειρηματικά «ζωώδη ένστικτα» έχουν επιστρέψει στην αγορά και ο κύκλος των deals αρχίζει επιτέλους να γυρίζει, γράφουν οι Financial Times.

Ζωώδη ένστικτα στις εξαγορές & συγχωνεύσεις -Deals $100 δισ. στο 24ωρο

Το ξέσπασμα των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων –αξίας σχεδόν 100 δισ. δολ.- που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα, ήταν αρκετό για να κάνει πολλούς τραπεζίτες να δηλώσουν ότι τα επιχειρηματικά «ζωώδη ένστικτα» έχουν επιστρέψει στην αγορά και ο κύκλος των deals αρχίζει επιτέλους να γυρίζει.

ο κύκλος των deals αρχίζει επιτέλους να γυρίζει

Μέσα σε ένα 24ωρο, ανακοινώθηκαν συμφωνίες σε ποικίλους κλάδους και περιοχές, μεταξύ των οποίων η εξαγορά της Beam Inc από την Suntory προς 16 δισ. δολ., η εξαγορά της Nest Labs από την Google για 3,2 δισ. δολ. και η κίνηση των 61 δισ. δολ. της Charter επί της Time Warner Cable.

«Εδώ δεν πρόκειται για ζωώδη ένστικτα, αλλά για τον παλιό, καλό, ανταγωνισμό. Αν ο ανταγωνιστής μου αναπτύσσεται, πρέπει κι εγώ να αναπτυχθώ. Ναι, πράγματι το 2014 είναι διαφορετικό,» σχολιάζει ο Frank Aquila της νομικής εταιρίας Sullivan & Cromwell.

«Σε αντίθεση με την τελευταία 3ετία, κατά την οποία έγιναν λίγες μεγάλες συμφωνίες στις αρχές της χρονιάς και μετά τα επίπεδα M&A [mergers & acquisitions, εξαγορές και συγχωνεύσεις] μειώνονταν, για φέτος υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη θα αποτελέσει το βασικό συστατικό για να προχωρήσουν τα deals.”

Ακολουθούν 5 λόγοι οι οποίοι πιθανόν να στοιχειοθετούν αυτή την αισιοδοξία.

1. Η ιστορία του κύκλου M&A

Οι κύκλοι εξαγορών & συγχωνεύσεων τυπικώς κρατούν 3-4 χρόνια. Η σημερινή πτωτική πορεία έχει διαρκέσει σχεδόν 6 χρόνια, υποδεικνύοντας ότι οι επιχειρηματίες έχουν αργήσει πολύ να αρχίσουν τις εξαγορές. Στο πρώτο έτος της ανάκαμψης, το επίκεντρο τείνει να πέφτει σε συντηρητικές εξαγορές μέσα στις γνωστές αγορές και γεωγραφικές περιοχές, ενώ οι επιθετικές εξαγορές και τα διακρατικά deals συνήθως εμφανίζονται προς το τέλος των κύκλων M&A.

2. Το ράλι στα χρηματιστήρια

Η άνοδος 30% του S&P 500 το 2013, η ανάκαμψη στις διεθνείς οικονομίες και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, έχουν βελτιώσει την εμπιστοσύνη κι έχουν προσφέρει στους επιχειρηματίες ισχυρούς ισολογισμούς ώστε να μπορέσουν να «αγοράσουν» ανάπτυξη. Το ποσό της διαθέσιμης ρευστότητας που υπήρχε στις μεγαλύτερες εταιρίες της Βρετανίας βάση κεφαλαιοποίησης ανήλθε πέρσι στο επίπεδο ρεκόρ των 166 δισ. στερλινών, σύμφωνα με στοιχεία της Capita Asset Services.

3. Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Federal Reserve έχει βοηθήσει να πιεστούν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά, προσφέροντας επιλογές για φθηνό δανεισμό στους επίδοξους αγοραστές. Η αξία της υψηλής απόδοσης χρηματοδότησης για εξαγορές, ανήλθε το 2013 σε υψηλό έξι ετών.

4. Τα πυρομαχικά των private equity

Οι εταιρίες μοχλευμένων εξαγορών buyout, έχουν φορτώσει το ρεκόρ των 1,07 τρισ. δολ. σε αναξιοποίητα κεφάλαια, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό στα τέλη του 2008, σύμφωνα με την εταιρία Preqin. Θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν ή να εξηγήσουν στους επενδυτές γιατί δεν το χρησιμοποιούν.

5. Ο μετοχικός ακτιβισμός

Οι ακτιβιστές μέτοχοι κλιμάκωσαν τις κινήσεις τους εναντίον των επιχειρήσεων διεθνώς, κατά 88% μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Σεπτεμβρίου 2013 και οι δραστηριότητές τους έχουν εξαπλωθεί σε ποικίλους κλάδους. Στην φετινή χρονιά, προβλέπεται να επικεντρωθούν στην αξιοποίηση των αλλαγών στα ΔΣ για να προωθήσουν περαιτέρω τα συμφέροντά τους.

Διαβάστε επίσης:

Διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την μοιρασιά του πρωτογενούς πλεονάσματος

Χωρίς την τρόικα θα ήταν χειρότερα – Η κρίση δεν πέρασε

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε