Site icon NewsIT
08:26 | 09.08.23

ΑΑΔΕ: Δικαιώθηκαν οι 3 στους 10 που προσέφυγαν ενάντια στην φορολογική διοίκηση για φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις που τους επιβλήθηκαν

ΑΑΔΕ: Δικαιώθηκαν οι 3 στους 10 που προσέφυγαν ενάντια στην φορολογική διοίκηση για φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις που τους επιβλήθηκαν
Θανάσης Παπαδής

Δικαιώθηκαν οι τρεις στους δέκα φορολογούμενους που έκαναν προσφυγές εναντίον της φορολογικής διοίκησης για επιπλέον φόρους, προσαυξήσεις και πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί.

Συγκεκριμένα από αυτούς που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2023, ένας μεγάλος αριθμός δικαιώθηκε. Ειδικότερα, παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ 4.604 υποθέσεις και εκδικάστηκαν 4.011 προσφυγές φορολογουμένων.

Από τις υποθέσεις που εξέτασε η ΔΕΔ προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

1. Για 1.210 υποθέσεις (30,17%) διαπιστώθηκε ότι οι φορολογούμενοι είχαν δίκιο είτε μερικώς είτε συνολικά.

2. Για 2.533 προσφυγές το αίτημα απορρίφθηκε, ενώ

3. 21 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων

4. 247 απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέταση των προσφυγών.

Πολλοί φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που είδαν τις υποθέσεις τους να απορρίπτονται από την ΔΕΔ προσέφυγαν στη συνέχεια στα διοικητικά δικαστήρια. Σημειώνεται ότι οι φορολογικές υποθέσεις πριν φθάσουν στα δικαστήρια είναι υποχρεωτικό να «περάσουν» πρώτα από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Συγκεκριμένα 1.835 φορολογούμενοι αποφάσισαν να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Να σημειωθεί ότι από το 2013, που ξεκίνησε να λειτουργεί η ΔΕΔ, έχουν υποβληθεί 85.855 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 81.903 υποθέσεις. Σε 19.817 υποθέσεις η ΔΕΔ ακύρωσε στις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους ενώ 43.432 προσφυγές απορρίφθηκαν.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της υπόθεσης στην αρμόδια φορολογική αρχή.

Αν δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2023 η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Η υποχρέωση υποβολής αποκλειστικά, μέσω διαδικτύου, της ενδικοφανούς προσφυγής δεν ισχύει για τους φορολογούμενους κατοίκους εξωτερικού, στους οποίους παρέχεται εναλλακτικά η δυνατότητα χειρόγραφης υποβολής. Σε περίπτωση που υφίσταται αποδεδειγμένη αδυναμία ψηφιακής υποβολής, είναι δυνατή η χειρόγραφη υποβολή στην αρμόδια φορολογική αρχή.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version