Οικονομία

ΑΑΔΕ: Περνούν από «σκάνερ» οι ύποπτοι φάκελοι φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Από φύλλο και φτερό θα περάσουν όλοι οι φάκελοι που είναι ύποπτοι για μεγάλη φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές, έχουν σηκώσει τα μανίκια και θέλουν να φέρουν αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό.

Η Αρχή μάλιστα έχει ζητήσει από την ΑΑΔΕ τους φορολογικούς φακέλους, 370 προσώπων, τα οποία ήδη είναι ύποπτα για ξέπλυμα, ενώ η ΑΑΔΕ έχει αποστείλει στην Αρχή για το ξέπλυμα, χιλιάδες φορολογούμενους που κατηγορούνται για μεγάλη φοροδιαφυγή, προκειμένου να διερευνηθούν και για ξέπλυμα χρήματος.

Για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες απέστειλε στις φορολογικές αρχές αιτήματα παροχής πληροφοριών για συνολικά 370 άτομα. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, και ζητεί από την ΑΑΔΕ στοιχεία για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που δηλώνουν στην Εφορία, ώστε να συνεχιστεί σε βάθος η έρευνα.

Το ίδιο διάστημα οι φορολογικές αρχές απέστειλαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το ξέπλυμα, 389 υποθέσεις για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή, με τους υπόχρεους να ελέγχονται και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Επίσης, στην Αρχή για το ξέπλυμα παραπέμφθηκαν 306 υποθέσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων, που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ ή συνολικά 1,45 δισ. ευρώ.

Ακόμη, παραπέμφθηκαν στην Αρχή και 539 φορολογούμενοι, με χρέη προς την Εφορία συνολικού ύψους 539 εκατ. ευρώ. Ο καθένας χρωστάει πάνω 50.000 ευρώ και όλοι θα ελεγχθούν και για πιθανή εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος.

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες λαμβάνει πληροφορίες και αξιοποιεί αναφορές για ύποπτες συναλλαγές από αστυνομικές, φορολογικές, τελωνειακές, δικαστικές και άλλες αρχές από το εξωτερικό ή από το εσωτερικό και από οποιαδήποτε πηγή.

Τα τελευταία πέντε χρόνια υποβλήθηκαν στην Αρχή 37.000 αναφορές από τις ανωτέρω πηγές, ενώ στοιχεία αποστέλλουν:

α) Τα πιστωτικά ιδρύματα και κάθε πιστωτικός φορέας του ν. 4438/2016 (Α΄ 220).

β) Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

γ) Οι ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές και οι εταιρείες ορκωτών ελεγκτών – λογιστών που έχουν εγγραφεί στο δημόσιο μητρώο της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, καθώς και οι ιδιώτες ελεγκτές.

δ) Οι εξωτερικοί λογιστές – φοροτεχνικοί και τα νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών – φοροτεχνικών υπηρεσιών.

ε) Οι συμβολαιογράφοι και οι δικηγόροι όταν συμμετέχουν, ενεργώντας εξ ονόματος και για λογαριασμό των πελατών τους, σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ή συναλλαγές επί ακινήτων και όταν βοηθούν στον σχεδιασμό ή στη διενέργεια συναλλαγών για τους πελάτες τους.

«Εξαφανισμένοι» έμποροι και απάτες στον ΦΠΑ

Στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, η Υπηρεσία Ελέγχου Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε 148 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται 152 νέες έρευνες.

Μετά τους ελέγχους η Εφορία προχώρησε στην απενεργοποίηση 128 ΑΦΜ. Πρόκειται για φυσικά και νομικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται, ως «εξαφανισμένοι έμποροι». Το 2021 είχαν απενεργοποιηθεί 139 ΑΦΜ και το 2020 144 ΑΦΜ για απάτες στον ΦΠΑ. Με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ μπλοκάρεται κάθε συναλλαγή των επιτήδειων με το Δημόσιο.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Η Ιταλία, η Αλβανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σύμφωνησαν για υποθαλάσσια σύνδεση παραγωγής ενέργειας από την Αλβανία
Με την προσέγγιση αυτή, η Ιταλία θέλει να μετατραπεί σε στρατηγικό σημείο αναφοράς για τις ροές ενέργειας ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αφρική, δηλώνει η Μελόνι
Η Ιταλία, η Αλβανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σύμφωνησαν για υποθαλάσσια σύνδεση παραγωγής ενέργειας από την Αλβανία