Οικονομία

Άδωνις Γεωργιάδης: “Όρος εθνικής επιβίωσης να κάνουμε τη χώρα επιχειρηματικά φιλική”

«Πρέπει να κάνουμε τη χώρα επιχειρηματικά φιλική και θα την κάνουμε γιατί είναι όρος εθνικής επιβίωσης». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ετήσια οικονομική διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι επενδύσεις έχουν ξεκινήσει, πολλές ξένες επιχειρήσεις εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδύσεων, ενώ η διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί.

Ο κ. Γεωργιάδης ερωτηθείς για την «εμπλοκή» του υπουργείου και του ιδίου στην υπόθεση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας Creta Farms, υποστήριξε ότι η παρέμβαση αφορούσε μια ελληνική επιχείρηση με εξαγωγικό προσανατολισμό, η οποία έχει πάρει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και απασχολεί περίπου 800 εργαζόμενους. Όπως είπε, το κλείσιμο και η χρεοκοπία μίας τέτοιας επιχείρησης θα κλείσει τις πόρτες σε όλες τις υπόλοιπες ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις να δανειοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι τράπεζες πήραν πλέον το ενέχυρο των μετοχών της Creta Farms και αναζητείται στρατηγικός επενδυτής, με μεγάλη πιθανότητα σε ένα μήνα από σήμερα να έχει βρεθεί ώστε να συνεχίσει η εταιρεία τη λειτουργία της, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης για την ΔΕΗ

Για την ΔΕΗ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα, βρέθηκαν τα αναγκαία κεφάλαια για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της, ενώ προχωρά η αναδιάρθρωσή της. Αναφορά έκανε και στο λιμάνι του Πειραιά και την Cosco και διευκρίνισε ότι αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι θετική ως προς τη συγκεκριμένη επένδυση του κινεζικού ομίλου στην Ελλάδα, ωστόσο, ενδιαφέρεται να έχει αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα προκειμένου να υπάρχει ισορροπία.

[read4more]

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης τόνισε ότι το υπουργείο προωθεί τη δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου guaranty fund μέσω ΕΣΠΑ το οποίο θα εγγυηθεί μέρος των δανείων που επιθυμούν να λάβουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι τράπεζες.

Ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να καλλιεργηθεί επιχειρηματική κουλτούρα, ώστε να επιλέγονται κυρίως χρηματοδοτικά εργαλεία έναντι των επιδοτήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται, όπως είπε, να εδραιωθεί το οικοσύστημα των start up εταιρειών.

Επίσης, τόνισε ότι είναι αναγκαία η σύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την αγορά εργασίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα ένα εξειδικευμένο ταμείο που μπορεί να συσταθεί μέσα στα πανεπιστήμια από ανθρώπους της αγοράς για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές ιδέες πρέπει να μένουν στην Ελλάδα και πως πρέπει να αποποινικοποιηθεί η κερδοφορία και η επιχειρηματικότητα.

Ανέφερε, επίσης, ότι επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια θα πρέπει να αναπτύξουν συνεργατικούς σχηματισμούς, με αυστηρή αξιολόγηση, επαρκή αυτονομία και κίνητρα για προσέλκυση υψηλού επιπέδου Ελλήνων ερευνητών. Με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι στόχος είναι να υπάρξει πολύ μεγάλη αύξηση σύστασης startup επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια. «Οι startup δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας, εισάγουν κεφάλαια και βοηθούν στην ανάσχεση του brain drain», είπε χαρακτηριστικά.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα